Gradovi

MDULS: Ni pomenuto da se naknade obračunavaju na minimalac

BEOGRAD – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave reagovalo je danas na „različite tekstove u dnevnoj štampi“ povodom Nacrta zakona o platama u javnom sektoru, ističući da ni u jednom trenutku nije bilo reči da se naknade zaposlenog obračunavaju na minimalnu platu.

Reč je o tome, kako je navedeno, da se sad državnim službenicima naknada za bolovanje obračunava na osnovu osnovne plate, a u javnim službama je to na osnovu prosečne plate u prethodnih 12 meseci.

Drugo pitanje koje se otvorilo na sastanku, piše u saopštenju Ministarstva državne uprave, odnosi se na to da li je poželjno i pravno moguće da se minuli rad uključi u koeficijent zaposlenog, tj. da se izražava kroz napredovanje u platnim razredima.

„Ministar finansija Dušan Vujović je tražio formulaciju koja je više u skladu sa reformskim procesima i za koju smatra da je bolje za zaštitu budžeta“, piše u saopštenju.

U ministarstvu podsećaju da je Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru proizvod višemesečnog rada, tako i resornog, tako i drugih ministarstava i predstavnika sindikata, kao i da je prvobitni nacrt pripremljen sa ciljem da sve nelogičnosti, nepravde i nejasnoće uklone jednim zakonom.

„Sagledavši složenost zadatka, diskusijama sa zainteresovanim stranama i analizom efekta zakona, odlučili smo da se zadatak razbije u više koraka, po planu koji će na odgovoran i sistematičan način uvesti konačno red u sistem plata. Tim planom doći će se do ispravljanja nepravdi postepeno, pre svega, u skladu sa mogućnostima budžeta“, piše u saopštenju.

U ministarstvu navode da su više puta izlazili u javnost sa konceptom, po kome sadašnji Nacrt smatraju krovnim zakonom, koji neće menjati nikome platu, već uspostavlja principe prema kojima će se tačnije odrediti koliko vredi svaki posao i na koji način će se zarade pojedinaca dovesti u sklad jedne sa drugima i sa učinkom zaposlenog.

Svođenjem svih zarada na jednu istu osnovicu, zakon će i značajno povećati uporedivost zarada.

Zakon nalaže izradu posebnih zakona koji će se baviti detaljnijim uređivanjem zarada u svim sektorima javne uprave.

„Od samog početka izradi ovog rešenja do danas, okupljali smo predstavnike sindikata, i nadležne državne organe kako bi bili sigurni da će se doći do zakona koji će ostvariti željeni cilj. Zato želimo da javnost, kao i do sada, bude sigurna da se traži najbolje rešenje za sve zaposlene u javnoj upravi, pre svega, kako bi se reformom javne uprave dobila efikasnija, uređenija javna uprava bolja svojim građanima, istovremeno vodeći računa o fiskalnoj konsolidaciji koja je u toku“, piše u saopštenju.

Foto Tanjug/O. Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh