Gradovi

Mediji: Kosovo pred porazom, jača uloga UNMIK-a

PRIŠTINA – Osam godina od proglašenja nezavisnosti, očekuje se da će Kosovo doživeti najveći poraz u nastojanjima da se legitimiše kao država, jer je planirano jačanje uloge UNMIK-a, prenela je prištinska Gazeta Blic.

Diplomatski izvori iz Njujorka su za RTV Dukađin rekli da nadležni komiteti Generalne skupštine UN usvajaju plan za reorganizaciju UNMIK-a, koja

obuhvata i vraćanje UNMIK-u nadležnosti koje je predao Euleksu kada je evropska misija stacionirana na Kosovu.

Na taj način, prenosi Gazeta Blic, plan koji je do sada prošao više komiteta i u aprilu ili maju bi trebalo da prođe i budžetsku komisiju, omogućiće da od juna UNMIK formira Direkciju za vladavinu zakona i korektivne službe.

Isti izvori su objasnili da to podrazumeva i oduzimanje ovlašćenja Euleksu iz oblasti vladavine zakona, ali ne obavezno i ukidanje ove evropske misije, jer bi u procesu rekonstrukcije mogo da zadrži savetodavna i mentorska ovlašćenja vezana za kosovske institucije.

Premijer Isa Mustafa, ministri spoljnih poslova Hašim Tači, unutrašnjih poslova Skender Huseni i za prvosuđe Hajredin Kući su sa tim upoznati, ali do sada nisu ništa rekli u javnosti, piše list.

Dok kosovske institucije ćute, misija UNMIK na Kosovu je prošle nedelje uzela nove prostorije za smeštaj osoblja, navodi se i ocenjuje da bi „ponovno jačanje UNMIK-a podrazumevalo značajno slabljenje državnosti Kosova i uspostavljanje novog pravnog poretka“.

Foto Tanjug, Boki

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh