Društvo

Medijska udruženja traže nova zakonska rešenja

baka novine

“Medijska koalicija“ koja je okupljala UNS, NUNS, ANEM, Lokal press i NDNV ponovo je danas nastupila u okrnjenom sastavu. Naime,  u poslednjih sedam dana po drugi put zajedničko saopštenje do skora jedinstvene “Medijske koalicije“ ne potpisuje najveća organizacija ove neformalne grupe, Udruženje novinara Srbije. Naime, članice Medijske koalicije su izašle sa dijametralno suprotnim stavovima oko prava TV Tutin na projektno finansiranje. “Udruženje novinara Srbije  nije saglasno sa stavom novinarskih i medijskih udruženja sa kojima čini neformalnu koaliciju (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) da TV Tutin nema pravo da učestvuje na konkursu za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja“ saopštio je UNS.

 Inače, neformalna, neregistrovana medijska koalicija je bila ključni faktor kod donošenja seta novih medijskih zakona i tražila je potpuni izlazak države iz medija. Medijska koalicija je imala veći broj članova radne grupe za izradu medijskih zakona, potom i pomoćnika ministra kulture i informisanja i državnog sekretara ovog ministarstva Sašu Mirkovića. Organizacije koje su se zalagale za drugačija rešenja tokom medijske reforme (SINOS, KOALICIJA ZUM, KRAGUJEVAČKA INICIJATIVA) bile su tokom čitavog postupka reforme diskriminisane i zaobilažene iako su u tom trenutku okupljale veliki broj medijskih radnika, pogotovo regionalnih i lokalnih emitera.  Rešenja neregistrovane “medijske koalicije“ su implementirana kroz  medijske zakone donete avgusta 2014. godine. Nakon samo godinu dana primene novih zakona, gašenja velikog broja lokalnih i regionalnih medija, gubitka posla za više od 1000 medijskih radnika,  neka udruženja iz Medijske koalicije  sada pominju traganje za novim zakonskim rešenjima. Setom medijskih zakona iz 2014. godine, zahvaljujući upravo delovanju neregistrovane medijske koalicije, odustalo se od dosledne i potpune primene Medijske strategije i formiranja šest regionalnih javnih servisa za šta su se zalagali Sindikat novinara Srbije, Koalicija zaposlenih u medijima i Kragujevačka inicijativa.

Saopštenje  (NUNS, NDNV, ANEM I Lokal press)

Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) smatraju da bi se novim zakonskim rešenjima morala garantovati mogućnost predstavnicima građanskog društva da nadgledaju celokupan proces dodele sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, i to na svim nivoima.

Predstavnicima građanskog društva potrebno je omogućiti aktivno učešće u određivanju javnog interesa koji će se sufinansirati, pristup zasedanjima nezavisnih stručnih komisija za ocenu predloga medijskih projekata, ali i učešće u evaluaciji realizovanih aktivnosti u okviru odobrenih projekata i celokupnog procesa.

Ukazujemo da su u u pojedinim sredinama predstavnici civilnih organizacija onemogućeni da prisustvuju zasedanjima komisije, što ukazuje na moguće neregularnosti u radu tih komisija.

Zalažemo se za najviši stepen transparentnosti tokom celokupne procedure dodele budžetskih sredstava za javno informisanje, ali i realizacije medijskih projekata u skladu sa javnim interesom.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh