Gradovi

Međusobne optužbe povodom napada u Ankari

ANKARA – Turska je u protekla 24 sata bila meta dva napada, prvog u Ankari u kome je poginulo 28 i povređeno više desetina ljudi i drugog danas na autoputu ka Dijabakiru u kome je poginulo sedam pripadnika bezbednosnih snaga, a za te napade još niko nije preuzeo odgovornost.

Dok su turski zvaničnici ubeđeni da iza napada u Ankari stoje sirijski Kurdi povezani sa ekstremistickom Radničkom partijom Kurdistana, oni to negiraju.

Sirijski Kurdi poriču umešanost u napad i navode da su optužbe zapravo povezane sa pokušajima Turske da interveniše u Siriji, dok bezbednosni izvori iz jugoistočne Turske, većinski naseljene Kurdima, veruju da iza eksplozije stoji Islamska država.

Obraćajući se danas novinarima u Ankari turski predsednik Režep Tajip Erdogan je rekao da bi napad u Ankari trebalo da pokaže međunarodnoj zajednici da postoji snažna veza između turskih pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana i vojnih snaga sirijskih Kurda.

Turska smatra da su sirijski Kurdi i Radnička partija Kurdistana teroristi i traži od Vašingtona, svog saveznika, da prepozna sirijske Kurde kao teroriste, dok se SAD, međutim, oslanjanju u velikoj meri na sirijske Kurde u borbi protiv Islamske države.

Šef kurdske Partije demokratskog jedinstva u Siriji odbacuje optužbe Turske da je ta grupa umešana u bombaški napad u Ankari.

„Demantujemo da smo na bilo koji način umešani u taj napad“, rekao je Saleh Muslim za AFP nakon što je Davutoglu optužio oružano krilo njegove partije da je izvela napad u saradnji sa Radničkom partijom Kurdistana, zabranjenoj kurdskoj grupi u Turskoj.

Davutoglu je novinarima u Ankari rekao da je bombaški napad izveo sirijski državljanin Salih Nedžar, koji je identifikovan kao pripadnik sirijske Narodne jedinice koja sarađuje sa pobunjenicima Radničke partije Kurdistana i da je devet osoba uhapšeno.

„Nikada nismo čuli za tog Saliha Nedžara. Te optužbe su jasno povezane sa pokušajima Turske da interveniše u Siriji“, rekao je Muslim.

Davutoglu uz to upozorava Rusiju da ne koristi „Narodnu zaštitnu jedinicu“ protiv Turske. Prema njegovim rečima, bombaški napad pokazuje da je Narodna zaštitna jedinica teroristička organizacija a Turska očekuje saradnju od svojih saveznika u borbi protiv te grupe.

On je dodao da će Turska nastaviti da granatira pozicije Narodne zaštitne jedinice, vojnih snaga Zapadnog Kurdistana u Siriji.

Eksplozija u centru Ankare je izazvana bombom podmetnutom u automobil koja je aktivirana kada je tuda prošao kombi koji prevozi vojno osoblje, rekao je guverner Ankare Mehmet Kiliklar.

Mediji u međuvremenu javljaju da je bombaš Salih Nedžar kako se veruje, u Tursku ušao sa izbeglicama iz Sirije.

Njemu su po ulasku u zemlju uzeti otisci prstiju i tako ga je policija identifikovala, objavljeno je na sajtu „Jeni Šafaka“.

Kako se navodi, automobil kojim je izvršen napad u centru Ankare, gde su smešteni generalštab, parlament i druge vladine zgrade, rentiran je pre oko dve nedelje u Izmiru, na zapadu Turske.

Zbog ovog napada Davutoglu je odložio planirani put u Brisel, a mediji javjaju da je Ankara pozvala na razgovor ambasadore pet stalnih zemalja-članica Saveta bezbednosti UN sa kojima će, kako se navodi pojedinačni sastanci biti održani u bliskoj budućnosti.

Situaciju dodatno komplikuje današsnji napad na vojni konvoj na autoputu ka Dijabakiru u kome je poginulo najmanje sedam pripadnika turskih bezbednosnih snaga. Za taj napad, za sada, takođe niko nije preuzeo odgovornost.

AP Photo/Mahmut Bozarslan

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh