Gradovi

Mekejn: Dogovor o Siriji će samo podstaći rusku agresiju

VAŠINGTON – Američki senator DŽon Mekejn je danas oštro kritikovao dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji u roku od nedelju dana, koji je njegova vlada postigla sa Rusijom, navodeći da će on samo podstaći „vojnu agresiju“ zvanične Moskve.

„Budimo iskreni povodom toga šta znači taj sporazum – on dopušta nastavak napada na Alepo još jednu nedelju. On traži od opozicionih grupa da obustave borbe, ali dopušta Rusiji da nastavi da bombarduje teroriste, kako oni nazivaju sve redom, pa i civile“, rekao je Mekejn, jedan od vodećih američkih Republikanaca i čelnik Komiteta Senata za oružane snage.

„Ako Rusija ili režim sirijskog predsednika Bašara Asada prekrše taj dogovor, kakve su posledice? Ne vidim da ih ima“, rekao je Mekejn na Mihenskoj bezbednosnoj konferenciji, a prenela je agencija AFP.

Grupa za podršku Siriji, koju čini 17 zemalja na čelu sa Rusijom i SAD, postigla je u petak dogovor o „prekidu neprijateljstava“ u Siriji u roku od nedelju dana i isporuci humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovima.

Kritičari tog sporazuma ističu da on ne obuhvata terorističke grupe kao što su takozvana Islamska država i ogranak Al Kaide – Al-Nusra, što daje prostora Rusiji da nastavi sa napadima za koje tvrdi da su usmereni protiv džihadista.

Mekejn ističe i da „nije slučajno“ da je ruski predsednik Vladimir Putin izabrao baš ovaj trenutak za postizanje dogovora o Siriji.

„Taj film smo već gledali u Ukrajini: Rusija preduzme vojnu ofanzivu, ostvari novu realnost na terenu, služi se demantijima i isporukom humanitarne pomoći kao adutima u pregovaranju, postigne sporazum kako bi potvrdila činjenice na terenu i zatim odlučuje kad da ponovo pokrene borbe. To se zove diplomatija u službi vojne agresije, a daje rezultate jer mi to dopuštamo“, istakao je Mekejn.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh