Gradovi

Memorandum o saradnji lekarske komore i lekarskog društva

BEOGRAD – Memorandum o saradnji Lekarske komore Srbije (LKS) i Srpskog lekarskog društva (SLD), koji bi trebalo da unapredi saradnju dve institucije, potpisan je danas u Beogradu.

Sporazum su potpisali direktorka LKS Vesna Jovanović i predsednk SLD Radoje Čolović, u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Berislava Vekića.

Podsećajući da su dva udruženja nekoliko godina bila u sukobu, Jovanović je istakla da je vreme da se nesuglasice zaborave, te da potpisivanje sporazuma označava početak nove saradnje na dobrobit lekara i zdravtsva uopšte.

Najveći kamen spoticanja, kako je objasnila, bilo je pitanje kontinuirane medicinske edukacije, odnosno neslaganje o tome u čijoj je to nadležnosti.

„Ovaj Memorandum predstavja prvi korak, a narednih dana ćemo to razvijati i naći načine da jedni drugima pomognemo, kako bismo sarađivali u dobrom duhu“, rekla je Jovanović.

Predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović kazao je da u narednim danima stručne službe treba da konkretizuju Memorandum, kako bi već za nekoliko nedelja bilo moguće napraviti ugovor o saradnji.

„Nećemo se mešati u nadležnosti Lekarske komore, već ćemo im pomoći koliko mozemo. Nikada se nećemo mešati ni u nadležnosti sindikata“, kazao je Čolović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izrazio je zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja Memoranduma, navodeći da su danas na tom potpisivanuju bili svi relevantni faktori koji učestvuju u unapređenju medicinske struke u Srbiji.

Složio se da sve što nesporazume treba zaboraviti i dodao da struka mora biti jedinstvena zarad dobrobiti pacijenata.

„Radićemo zajedno na medicinskoj edukaciji“, rekao je Vekić podsećajući da su tokom prošle godine doneti novi Pravilnik o relicenciranju i Pravilnik o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji.

Vekić je rekao i da se resorno ministarstvo uhvatilo u koštac sa ozbiljnim, nasleđenim problemima, te najavio da će se već u prvom delu ove godine u skupštinskoj porceduri naći četiri nova zakonska predloga.

Ponovio je da je planirana nabavka šest novih akceleratora i tri CT simulatora, kako bi se ukinule liste čekanja na radioterapiju.

Foto Tanjug/O. Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh