Novosti online

Мерил Стрип: Директори Холивуда не подржавају расну разноликост

БЕРЛИН – У јеку полемике око „сувише белих Оскара” америчка глумица Мерил Стрип, председница жирија овогодишњег Берлинског филмског фестивала, оценила је данас да је потребно да руководиоци у филмској индустрији буду мало мање бели и мало мање мушкарци да би се Холивуд отворио за већу разноликост.

Током мастер класе за младе глумце организоване у оквиру Берлиналеа, троструку добитницу Оскара питали су да ли су се сексизам и расизам смањили током њене 40-огодишње каријере. „Мислим да идемо у добром правцу. Да би неко себи направио место, треба мало правити буке и гурати се лактовима да би се укључио у разговор”, рекла је 66-огодишња глумица.

„Међутим, у нашој грани све зависи од диверзитета у руководећим слојевима”, рекла је она и додала „ако одлуке доноси само мала група људи чији укус одређује какав тип филмова се прави, онда се само такав тип филмова прави”.

Како је рекла, руководећи кадрови у Холивуду, које она описује као „беле мушкарце старе између 40 и 50 година”, праве филмове за себе и тешко мењају перспективу.

Америчку филмску индустрију у последње време потресају полемике око могућег расизма Академије за филм која додељује Оскаре и која је другу годину заредом номиновала искључиво беле глумце. Такође се воде дискусије око неједнакости између плата глумаца и глумица.

У том контексту Мерил Стрип је већ на почетку фестивала питана да ли се сматра способном да суди о филмовима са Блиског истока. Она је одговорила инсистирајући на томе да сви народи света имају заједничко порекло. „Играла сам многе различите ликове из различитих култура и оно што сам приметила јесте да је суштина да човечност прожима све културе. Уосталом, сви ми потичемо из Африке. Знате, сви смо ми Берлинци, сви смо ми Африканци”, додала је она.

Та изјава је изазвала различите коментаре и неки су је критиковали на друштвеним мрежама и иронично писали са хештегом сви смо ми Африканци.

По питању сексистичког приступа Мерил Стрип оцењује да је направљен напредак. „Увек сам мислила да ће ми каријера бити готова са 38 година”, рекла је она током мастер класе.

„Раније сте као жена могли да радите до 40 година и затим сте могли само да добијате улоге вештица”, додала је. Рекла је у шали да зато није играла вештицу до филма „У шуми” из 2014. године, а стално су јој нудили такве улоге. „То се догађа женама када више нису плодне или када се више не сматрају као материјал за љубљење, шта год то значило”, рекла је глумица.

Упитана о томе да ли би можда желела да буде иза камере као Клинт Иствуд или Анџелина Џоли, категорично је рекла „не”. „За мене је то много досаднији посао… Ја сам глумица, не желим да морам да обучем јакну у четири сата ујутру да идем да тражим локације, радије бих умрла”, рекла је она.

Затим се нашалила око питања које јој је поставио редитељ Мајк Николс, у чијих је више филмова играла („Разгледнице из пакла”, „Силквуд”..), о томе како раде други редитељи. „Ја сам му одговорила да је то као да ме пита да ли моји бивши боље воде љубав”, рекла је она. „Сви су другачији. И то је интересантно у дугој каријери, видети колико има путева да се стигне до лепог резултата”. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh