Gradovi

Merkel Portugaliji: Ostanite na kursu reformi

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas portugalske vlasti da ostanu na kursu sprovođenja ekonomskih reformi, u trenutku kada raste zabrinutost zbog labavljenja bužetske discipline u toj zemlji.

„Prethodnik aktuelnog premijera Antonija Koste vodio je Portugaliju kroz teške trenutke“, konstatovala je Merkel, pozivajući Lisabon da učini sve što je u njegovoj moći kako bi ostao na kursu reformi, prenosi agencija Frans pres.

„Solidne javne finansije dovode do otvaranja radnih mesta. Važno je ostati u tom okviru“, izjavila je Merkel novinarima posle razgovora sa Kostom, i dodala da su propis Evropske unije, koji reguliše budžete zemalja članica, „prihvatile sve države i da on propisuje određene kriterijume i jasna pravila“.

Njen apel portugalskim vlastima dolazi samo dan pošto je Međunarodni monetarni fond pozvao Lisabon da uradi više kako bi pokrenuo ekonomski oporavak u zemlji.

Portugalska vlada je juče usvojila nacrt budžeta za 2016. godinu, ne čekajući odobrenje Evropske komisije.

Evropska komisija je prethodno apelovala na zvanični Lisabon da revidira nacrt budžeta i da usvoji strožu budžetsku politiku.

Komisija bi danas trebalo da donese odluku o tome da li je portugalski budžet u skladu sa propisima EU, a danas bi, kako je ranije najavljeno iz Lisabona, Predlog budžeta trebalo da bude dostavljen portugalskim poslanicima na glasanje u skupštini.

AP Photo/Michael Sohn

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh