Gradovi

Merkel: Prihvat izbeglica je deo nemačke borbe protiv IS

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da davanje azila Iračanima i Sirijcima čini deo napora njene zemlje da se poraze džihadisti Islamske države.

Merkelova je rekla da Nemačka „smatra da njena podrška Iraku u borbi protiv takozvane IS nije samo vojna, već i humanitarna podrška, u koju spada i prihvat izbeglica“, prenela je agencija AP.

Kancelarka je izložena kritici u svojoj zemlji zato što je dopustila da čak 1,1 milion azilanata tokom 2015. uđe u Nemačku.

Merkelova je juče u video poruci objavljenoj na sajtu nemačke vlade pozvala izbeglice iz Iraka i Sirije da se integrišu u Nemačkoj i da nauče taj jezik.

Ona je, međutim, dodala i da se izbeglice podučava veštinama koje će im pomoći da obnove svoje države kad se u njih vrati mir.

Nemačka kancelarka je takođe pozvala na sprečavanje ugrožavanja šengenskog prostora.

„Moramo štititi naše spoljne granice ako želimo da očuvamo Šengen“, naglasila je ona, upozorivši da, ukoliko se ne uspe u zaštiti spoljnih granica, onda je prostor slobodnog kretanja na našem zajedničkom tržištu, koji je osnova blagostanja, u opasnosti.

AP Photo/Matt Dunham

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh