Gradovi

Merkel: Turska će učiniti sve da smanji broj migranata

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je dobila obećanje od Turske da će „učiniti sve“ kako bi smanjili rekordan broj migranata koji stižu u Evropu.

Merkel je nakon razgovora sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u Berlinu rekla novinarima da su potpisali zajednički kominike po kojem će „Turska vlada učiniti sve da smanji broj izbeglica“ koji prelaze u EU, prenosi AFP.

„Premijer je naglasio posvećenost vlade Turske na preduzimanju svih mogućih napora kako bi se značajno smanjio broj ilegalnih migranata u bliskoj budućnosti“, navodi se u kominikeu.

Dodaje se da je Turska „obećala da će olakšati readmisiju iregularnih migranata kojima nije potrebna zaštita“, navodi AFP.

Turska čini sve što može da zaustavi priliv ilegalnih imigranata u Evropu, ali će zadržati svoju politiku „otvorenih vrata“ prema prema izbeglicama koje beže od građanskog rata u Siriji, izjavio je premijer Turske Ahmet Davutoglu u Berlinu posle susreta sa namačkom kancelarkom.

Turska, koja je dosad primila oko 2,2 miliona izbeglica iz Sirije, postala je ključna tačka iz koje izbeglice pokušavaju da se dokopaju Evrope.

Zvanični Brisel i Ankara su u novembru postigli sporazum prema kojem će turske vlasti pokušati da smanje priliv izbeglica, a zauzvrat će dobiti finansijsku pomoć od tri milijarde evra, kao i neke političke ustupke.

AP Photo/Markus Sćreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh