Svet

Merkel: Zajedno protiv terorizma

Ona je, u video poruci, ukazala da zbog toga postoje kontakti ministara unutrašnjih poslova i obaveštajnih službi dve zemlje.

angela merkel

Posle terorističkih napada u Ankari na jesen i Istanbulu prošlog utorka postoji još više razloga da se sprovedu prve nemačko-turske međuvladine konsultacije, naglasila je Merkel, objavljeno je na njenom sajtu.

Ona je, ukazujući da su te konsultacije već duže planirane, objasnila da treba da doprinesu i oživljavanju ekonomskih veza.

Merkel je ocenila da je obećanje EU da će Turskoj dati tri milijarde evra u cilju suzbijanja izbegličke krize važan početak namera poboljšavanja situacije izbeglica.

Upitana da li će pitanje Kurda biti na dnevnom redu Merkel je ukazala da je pravo Turske da deluje protiv terorističkih aktivnosti PKK.

Mora se paziti da i kurdsko stanovništvo dobije prave razumne šanse za razvoj, posebno mladi. Zbog toga ćemo razgovarati o mogućnosti da se ponovo sve preusmeri u političke tokove, najavila je ona.

Upitana da li Turska može očekivati da će za deset godina moći biti članica EU Merkel je kazala da je trenutno neuputno govoriti o godini.

Pristupni proces, prema njenim rečima, je sa obe strane postavljen sa otvorenim ishodom, a u njemu je sada otvoreno dalje poglavlje.

Ne isključujem da ćemo otvarati dalja poglavlja, ali smo još uvek pred dugim putem, poručila je ona.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh