Gradovi

Merkelova i Cipras napadaju Balkan zbog zatvaranja rute

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras napali balkanske zemlje zbog zatvaranja granica za migrante, uoči današnjeg EU sastanka na ministarskom nivou, prenosi AFP i dodaje da je Cipras upozorio da „EU nema budućnosti ako se ovako nastavi“.

Merkelova je kazala da zatvaranje granica „nije ni održivo niti trajno“ rešenje u suočavanju Evrope sa najvećom migrantskom krizom od Drugog svetskog rata i da će Grčku ostaviti da snosi teret priliva migranata.

Prema oceni AFP, reakcije nemačke kancelarke i grčkog premijera naglašavaju duboke podele unutar evropskog bloka, a usledile su kao odgovor na post na Tviteru predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska koji je na toj društvenoj mreži za odluku o zatvaranju balkanske rute naveo da „nije pitanje unilateralnih akcija, već zajedničke odluke 28 država članica EU“.

„Zahvaljujem se zapadnobalkanskim zemljama na primeni dela sveobuhvatne strategije EU u vezi sa migracionom krizom“, napisao je Tusk.

Cipras je putem Tvitera poručio da bi Tusk trebalo da „usredsredi napore na primeni naših zajedničkih odluka, a ne da ohrabruje one koji ih ignorišu“. Merkelova je priznala da će akcije zapadnobalkanskih zemalja Nemačkoj „očigledno doneti manje izbeglica“, ali da one „Grčku stavljaju u veoma tesku situaciju“.

AFP navodi da je njen vicekancelar Zigmar Gabriel primetio da, iako su neki u Nemačkoj „krišom srećni što balkanske države obavljaju prljav posao za Nemačku“, te akcije im po njemu neće pomoći u dugoročnom periodu.

Turski ministar za EU poslove Volkan Bozkir tvrdi da se dogovor Turske i EU o vraćanju migranata ne može primeniti na izbeglice koje se već nalaze na grčkim ostrvima, već važi za one koji dođu nakon stupanja sporazuma na snagu, navela je agencija Anadolija, a preneo Rojters.

AP Photo/Virginia Mayo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh