Gradovi

Mesić boravio u tajnoj poseti Severnoj Koreji?

ZAGREB – Deo hrvatskih medija očekuje da nekadašnji predsednik Stjepan Mesić, čim ozdravi od prehlade koju trenutno ima, objasni da li je, kada i kojim povodom boravio u „tajnoj“ poseti Severnoj Koreji.

Zagrebački Jutarnji list piše da o odlasku u tu „zloglasnu komunističku državu, koju vodi Kim Džong-un, nisu bili upoznati ni njegovi najbliži saradnici“.

Navodi se da nije poznato kada je Mesić bio u Pjongjangu, kojim povodom i s kim se tom prilikom sastajao.

Prema pisanju hrvatskog Telegrama, „Mesić je nedavno, kao jedan od retkih svetskih državnika, posetio Severnu Koreju, najzatvoreniju, najtajanstveniju, a otkad je ovih dana izvršila eksperiment sa hidrogenskom ili atomskom bombom, svakako i najopasniju državu na svetu“.

Mesić je, kako navodi Telegram, opisao da je tokom boravka u Pjongjangu bio smešten u rezidencijalnoj četvrti u kojoj je sve bilo u redu, osim jedne stvari: tokom boravka u vili u kojoj je odseo nije video nikoga – ni domaćice, ni sobarice pa ni čuvare, a kada bi ga poveli u grad, ni sa kim nije mogao da progovori ni reč.

Ni van vile, kako se navodi, nije bilo nikoga, tek kada bi ih odveli u muzej ili školski centar, sretali su obične ljudi, ali ni s njima se nije moglo komunicirati.

Telegram piše da je Mesić u Severnoj Koreji bio u avgustu prošle godine, a Jutarnji kaže da im je iz kabineta bivšeg predsednika potvrđeno da je on bio u Pjongjangu, ali da je nebitno kada, te da je to bilo u potpuno privatnom aranžmanu, koji državu Hrvatsku nije koštao ni evro.

Upravo zato, tvrde u Mesićevom kabinetu, njegova poseta Pjongjangu nije objavljena na zvaničnom sajtu.

To je, međutim, za Jutarnji izjavila bivša šefica kabineta bivšeg hrvatskog predsednika.

Kao posebno zanimljivim, navodi se, da niko od ljudi koji s Mesićem svakodnevno danas komunicira ne zna da je on bio u Pjongjangu – od lične sekretarice do savetnika.

Stoga mediji ocekuju da će, kako navodi Jutarnji, nakon što ozdravi Mesić objasniti tu „čudnu situaciju“.

Foto Tanjug/R. Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh