Gradovi

Migrante vraćaju u Grcku jer svima pise isti datum rođenja

Nidan iz Sirije je rekla Tanjugu da je njen sin pre dva meseca prešao granicu kod Ðevđelije bez ikakvih problema i da ne vidi u čemu je sada problem i zašto ne može da mu se pridruži u Berlinu.

IDOMENI – Makedonska policija vraća veliki broj migranata u Grčku zbog netačnih podataka u vezi sa imenima i datumom rođenja, rekli su ti migranti Tanjugovom reporteru u Idomeniju, tvrdeći da su im te podatke unele grčke vlasti.

Zbog toga povremeno blokiraju prugu sedeći na šinama i poručuju da ne mogu da se vrata odakle su došli, pošto za to nemaju ni snage ni novca.

Migranti iz Sirije i Irka su prilično uznemireni, jer su kapaciteti kampa Idomeni popunjeni i sada ima oko 10.000 ljudi, a novi migranti stalno pristižu autobusima ili pešice u grupama sa puno žena i male dece, noseći torbe i rančeve.

Redovi za dobijanje pomoći su sve duži, a na mnigim šatorima piše „Pozmite nam, hladno nam je“.

Malobrojni uspevaju da uđu u Makedoniju. Pažnju je privukla petočlana porodica, jer je dečak nosio veštačku nogu svoga oca koji je prešao granicu na štakama, držeći u jednoj ruci papire, dok su njegova žena i ostala deca nosili stvari.

Baš u tim trenucima je državna delegacije Slovačke, na čelu sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, obilazila granicu sa makedonske strane.

Migranti su uzvikivali „Otvorite granicu“ i posmatrali šta se dešava sa druge strane bodljikave žice, očekujući da će se nešto desiti i da će nastaviti put ka Zapadnoj Evropi.

Student prava iz Sirije, 25. godišnji Husan, rekao je Tanjugu da je pre četiri dana došao u kamp Idomeni i da ne može da pređe makedonsku granicu i nastavi put ka Nemačkoj jer u njegovim papirima piše da je rođen 1. januara, što ne odgovora podacima iz njegovog pasoša.

„Svi imaju isti datum rođenja i makedonska policija ne želi da na nas primi i kažu – morate u Solun da rešite taj problem“, rekao je on, navodeći da je problem napravila grčka, a ne makedonska policija.

Husan je rekao da stvarno ne zna zašto su svima uneti isti datumi rođenja i da taj problem imaju i migranti iz Iraka koji su, takođe, „zaglavljeni“ u Idomeniju.

Nidan iz Sirije je rekla Tanjugu da je njen sin pre dva meseca prešao granicu kod Đevđelije bez ikakvih problema i da ne vidi u čemu je sada problem i zašto ne može da mu se pridruži u Berlinu.

„Naša dokumenta su regularna, oni nas ne žele, a u kampu su ljudi bolesni i umiru. Nekada kažu da je problem ime, a nekada da nije dobar datum rođenja, ali to nije naš problem pošto su nam te podatke napisali u Grčkoj. Gde je tu naša krivica?”, navela je ona.

Nidan je poručila da migranti nisu teroristi, već da beže od rata.

“Ovde morate po dva ili tri sata da stojite u redu da biste dobili jedan sendvič. Hvala UN na pomoći, mi ne krivimo njih, ali ovde smo 10 dana, a neki i više”, rekla je ona.

Iračanin Džozef je rekao Tanjugu da beže od ISIS-a i nada se se da će, kako kaže, nemačka kancelarka Angela Merkel rešiti problem na grčko-makedonskoj granici i otvoriti je za prolaz migranata.

On je rekao da ide u Nemačku sa članovima svoje porodica, koja ukupno broji 35 članova, a među kojima ima dosta male dece.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh