Svet

Migranti trećina stranaca u Rusiji

Prema podacima Federalne migracione službe Rusije u toj zemlji živi 10,9 miliona stranih državljana od čega 35 odsto u Moskvi. Trećina njih, rekao je nedavno šef FMS Konstantin Ramodanovski u Rusiji boravi ilegalno mada se broj onih koji nelegalno borave u Rusiji smanjuje.

Najbrojniji stranci u Rusiji su, po rečima Ramodanovskog, Uzbekistanci, za njima slede Tadžikistanci, pa Azerbejdžanci, Jermeni i Kirgizi. Prema ranije objavljenim podacima listu su predvodili Ukrajinci sa 2,6 miliona, ali je za njih odnedavno promenjena regulativa i dat im je rok da svoj status promenama upodobe. Tako da u Rusiji boravi oko 2,1 miliona Uzbekistanaca, milion Tadžikistanaca, i nešto manje Kazahstanaca i Belorusa. Ali kako su Kazahstan, Belorusija i Jermenija članice Evroazijskog saveza, a Kirgizija mu pristupa građani tih zemalja ne moraju tražiti posebne dozvole za rad u Rusiji, mada i oni moraju poštovati zakone o useljavanju.

U Rusiji su obavezne radne licence za strance. Ilegalni migranti u Rusiju uglavnom dolaze kao turisti mada su kazne za narušavanje dopuštenog turističkog boravka oštre: za prekoračenje od 120 dana sleduje zabrana ulaska u Rusiju od tri godine, za prekoračenje od 270 dana zabrana je pet godina, a za prekoračenje duže od godine izriče se zabrana ulaska u Rusiju od 10 godina. Trećina stranaca krši propise o turističkom odnosno boravku iz privatnih razloga, tvrdi Federalna služba za migracije. Prestupi koje čine stranci, a pogotovo radni migranti česta su tema i oprečnih ruskih javnih rasprava.

Nadležni moskovski istražni organi prošle su godine objavili da su stranci tokom 2014. počinili ukupno 9.000 prestupa u ruskom glavnom gradu, odnosno 25 prestupa dnevno. Lideri su, tada je saopštio Sergej Jaroš, rukovodilac u Istražnom komitetu Moskve, Uzbekistanci, Tadžikistanci i Kirgizi. Obračuni među radnim migrantima iz ovih zemalja takođe su veoma česti. Sem njihovog nelegalnog boravka u Rusiji, kao i njihovog visokog učešća u kriminalu, i vlasti i institucije koje migrante predstavljaju brinu često užasni uslovi u kojima migranti žive. Nedavno se u Moskvi zapalila nelegalna tekstilna fabrika u kojoj je izgorelo 12 migranata iz centralne Azije, među kojima je bilo troje dece.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh