Gradovi

Mihajlović: Ekonomski osnažiti žene

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je danas da se borba protiv nasilja nad ženama ne završava u sigurnoj kući, već i ekonomskim osnaživanjem žena, kako bi mogle da rade, funkcionišu, i da se ne vraćaju više u dom nasilnika.

Mihajlović je na konferenciji “Ekonomsko osnaživanje žena kao jedan od ključnih faktora prevencije i zaštite od nasilja nad ženama” istakla da se pokazalo da se čak 80 odsto žena, kod izađu iz sigurne kuće, vraća u dom nasilnika. Tim ženama se, kako je istakla, može pomoći ako im se pruži mogućnost da rade i izdržavaju sebe i svoju decu.

“Postoje planovi i zajedno ćemo na tome raditi”, rekla je Mihajlović i podvukla da rodna ravnopravnost počinje u porodici, a završava se na tržištu rada.

Potpredsednica vlade je istakla da je ova godine proglašena i Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, i to kako porodičnog, tako i partnerskog nasilja.

“Partnersko nasilje još nije definisano u zakonima, ali to ćemo ove godine završiti. U isto vreme radimo i strategijju borbe protiv nasilja nad ženama, ali i akcionog plana kako bi doneli i konkretne mere šta ćemo kao država da uradimo”, navela je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da vladino Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu, sa vladinim i nevladinim sektorom radi u ovom smislu, nastoji da pomogne ženama kako bi osnovale firme,došle do povoljnijih kredita…

Prema njenim rečima, s jedne strane se nastoji da se produbi borba protiv nasilja u porodici, ali i u partnerskom odnosu, a s druge da se žene ekonomski osnaže.

“Pored zakonske regulative, promena i izmena porodičnog i krivičnog zakona, moramo da radimo i na stvaranju ambijenta da žene rade”, objasnila je dodajući da je to onaj ambijent za razvoj i ženskog preduzetništva i zapošljavanje.

“Onda kad uspemo da stopu zaposlenosti žena približimo stopi zaposlenosti muškaraca, možemo da govorimo o postojanju “fer pleja” i ravnopravnosti”, podvukla je Mihajlović na konferenciji u kulturnom centru Reks, na konferenciji kojoj je cilj da predstavi projekat ONAosnaživanje koji sprovodi Fond B92 uz podršku UNDP.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh