Gradovi

Mihajlović: Strategija za inkluziju Roma uskoro pred vladom

Mihajlović: Strategija za inkluziju Roma uskoro pred vladom

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Strategija za inkluziju Roma za sedam do deset dana biti na Vladi Srbije, kao i da će se pred vladom uskoro naći zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Mihajlović je, posle sastanka sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Peterom Burkhardom, rekla da je vlada pripremila strategiju za inkluziju Roma, dobila mišljenje Evropske unije,koja će se, nakon što o njoj daju mišljenje i ministarstva, naći na Vladi Srbije.

Ona je dodala i da se u novom zakonu o održavanju zgrada i stambenoj delatnosti nalazi i deo koji se odnosi na položaj Roma.

„Sa Burkhardom sam razgovarala i o načinu finansiranja budućih aktivnosti strategije, jer danas nije lako naći finansije“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će vlada nastaviti razgovore i sa donatorima i da postoji ideja da se napravi donatorska konferencija koja bi pomogla finansiranje strategije.

Mihajlović je rekla da je sa Burkhardom razgovarala i o rodnoj ravnopravnosti, navodeći da je Srbija u prethodnih godinu dana pripremila Strategiju i Akcioni plan, kao i indeks rodne ravnopravnosti.

Ona je istakla da je prvi put budžet u skladu sa strategijom i dodala da očekuje da se vrlo brzo na vladi nađe i zakon o rodnoj ravnopravnosti, budući da je prošao javnu raspravu i dobio mišljenja od EK, nevladinog sektora i nezavisnih institucija.

Burkhard je novinarima rekao da mu je drago što je strategija za inkluziju Roma spremna i ocenio da su vlada, kao i lokalne ustanove, radili na usvajanju veoma uspešnih instrumentata za poboljšanje života Roma u Srbiji.

On je naveo da postoji problem sa finansiranjem, dodajući da su je do sad novac dolazio iz Evorpske unije i Švedske.

Govoreći o rodnoj ravnopravnosti, on je rekao da je zadovoljan što su usvojeni Strategija i Akcioni plan, kao i činjenica da će uskoro biti usvojen i zakon koji će tretirati tu oblast.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh