Gradovi

Milaković: Srpska zajednica u Vukovaru na potpunoj margini društva

VUKOVAR – Zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković upozorio je danas da su srpska zajednica i njeni politički predstavnici u tom gradu na potpunoj margini društva.

Milaković je na konferenciji za novinare istovremeno osudio napad trojice mladih Vukovarčana srpske nacionalnosti na mladića hrvatske nacionalnosti, ustvrduvšu da nije reč o napadu na nacionalnoj osnovi, već o huliganizmu jer zna da jedan od napadača i policijski dosije.

Vladu RH i druge merodavne institucije pozvao je da svojim autoritetom i instrumentima vlasti osiguraju nastavak procesa mirne reintegracije tog prostora na načelima Erdutskog sporazuma i drugih pravnih akata te da se dodatno unaprede prava iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i da se osigura poštovanje prava srpske nacionalne manjine koja su sada, kako tvrdi, teško narušena.

Milaković je pozvao i Ministarstvo uprave da izvršnim funkcijama manjinskih predstavnika „da sadržaj ili da ih ukine“ kako, dodaje on, „ne bi služili kao legitimacija o tobožnjem ostvarivanju prava srpske zajednice, a u praksi zavise od milosti gradonačelnika poput Ivana Penave ili župana Bore Grubišića“, javila je Hina.

Penava je već na prvom budžetu smanjio finansijska prava udruženjima sa srpskim predznakom te ukinuo stipendije za 60 studenata iz Vukovara koji studiraju u Srbiji, a izmenio je i gradski statut u duhu nepoštivanja odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, naveo je Milaković.

Rekao je i da su srpski politički predstavnici na potpunoj margini društva, a time i predstavnici njihove zajednice te da Srbi polako gube pozicije stečene i obećane u vreme mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Sad „kad je ta ravnopravnost osigurana“ ni jedan pripadnik srpske nacionalne manjine nije direktor neke od gradski ustanova, izuzev dečjeg vrtića na srpskom jeziku i pismu, a isto je i u šest gradskih trgovački društava gde nisu ni direktori, ni zamjnici ni članovi uprava te u Gradskoj upravi gde ni jedan Srbin nije ni načelnik.

„Slična je situacija i u uredima državne uprave, a za nekoliko godina Srbi neće imati niti jednog suca na sudovima jer godinama nema zapošljavanja pripravnika“, kaže Milaković te ocjenjuje da su za takvo stanje đelomično odgovorni i predstavnici srpske zajednice koji o svemu šute „zbog viših stranačkih ili političkih interesa“.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh