Gradovi

Milić: Zahtevi Nikolića za Centar u Nišu je pritisak Moskve

BEOGRAD – Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić smatra da je izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kojom za Rusko-srpski humanitarni centru u Nišu traži ista prava i obaveze kao pripadnicima NATO-a, predstavlja pritisak Rusije da se tom centru dodeli bilo kakav status.

Milić je ocenila da bi se time otežale integracije u zajednički mehanizam za vanredne situacije Srbije sa EU.

„Mislim da je to poslednji pritisak Rusije i ruskih agenata da se tom centru dodeli bilo kakav status, ali to će samo otežati integracije u zajednički mehanizam za vanredne situacije Srbije sa EU što nam sledi u procesu evropskih integracija, i onemogućiti nam da uzmemo velike resurse i znanje koje NATO ima za slučaj vanrednih situacija“, naglasila je Milić na marginama konfenrecije o ruskom uticaju na stabilizaciju, demokratizaciju i evropske integracije Srbije,

Ona je naglasila da se ne može praviti pandan između humanitarnog centra I zvanične vojne institucije, kao i da je pitanje kako će aktivnosti tog autonomnog centra gledati EU koja je Srbiji „dala zeleno svetlo da se priključi Mehanizmu za civilnu zaštitu“.

Podsetivši da je se Rusko-srpski humanitarni centar registrovan kao pravno i neprofitno telo u srpskim zakonima, Milić je naglasila da se sada ispostavilo da je to telo koje može da ostvaruje profit.

„Postoji osnovna dubioza oko same registracije i njegovog sadašnjeg pravno-administrativog statusa, kao i kontraverze oko toga šta se tamo tačno i koliko radi“, rekla je Milić.

Ona je istakla da je jedno vreme traženo da se tom centru dodeli diplomatski status, a da se sada traži da osoblje ima diplomatski status što, kako je navela, znači da osoblje u Srbiji nema taj status u svojoj zemlji dok rusko osoblje ima.

„To može da se izvede samo ako se rusko osoblje atašira ambasadi Rusije, pa ona da uslovni diplomatski imunitet da ih prepozna kao deo ostataka ambasade. Oni sada imaju status, kao što ima tehničko i administrativno osoblje u pojedinim ambasadama“, navela i dodala da je suštinsko pitanje da li će srpski radnici u tom centru moći da ulaze u sve njegove delove, šta će taj centar i osoblje raditi između pružanja humanitarne pomoći i da li postoji zajednički uvod u opremu centra“, zaključila je Milić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh