Novosti online

Милутин Миланковић добија споменик на Врачару

Најкасније до краја године у парку „Милутин Миланковић” на Врачару, испред главне прилазне стазе која води према згради старе опсерваторије, биће постављен споменик Милутину Миланковићу, српском научнику, академику и професору Универзитета у Београду.

Раскошна биста, висока четири метра са постољем, красиће простор надомак метеоролошког кварта, а задатак да је уради добио је академски вајар Зоран Ивановић. С њим ће данас у 11 сати у просторијама Удружења „Милутин Миланковић” бити потписан уговор.

Идејно решење овог уметника одабрано је још пре три године када је окончан јавни конкурс за израду овог споменика.

– На конкурс који је расписан 2012. године стигло је више од 40 идејних решења, али је фигура коју је понудио вајар Ивановић представљала право оличење нашег научника. Новац је тек сада обезбеђен, око три милиона динара из касе града, што ће бити довољно за изливање бисте. Удружење има задатак да донацијама прибави средства за постављање постоља – истиче Славко Максимовић, председник Удружења „Милутин Миланковић”, подсећајући да је ово удружење поднело Скупштини града иницијативу за подизање обележја Миланковићу у част још 2009. године.

Милутин Миланковић (1879–1958) је најзначајнији српски научник који је своју каријеру провео у Србији.

Снагом свог талента, али и упорним и систематским радом, исказао се у низу научних дисциплина: математици, климатологији, метеорологији, астрономији, геологији, геофизици, географији и грађевинарству.

У свету је најпознатији као аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба.

Њему у част, једном кратеру на тамној страни Месеца дато је његово име. Ово је званично усвојено на конгресу Међународне астрономске уније 1970. године у Брајтону (Енглеска).

Иста та организација је у Сиднеју (Аустралија) 1973. донела одлуку да се и на Марсу један кратер назове по Миланковићу. Једно небеско тело, планетоид, који су открили српски астрономи, носи име 1605 Миланковић.

Европско геофизичко друштво установило је медаљу „Милутин Миланковић” 1993. године.

Она се додељује научницима за изузетне заслуге у дугопериодичном проучавању и моделирању климе. Од 2003. године ову медаљу додељује Европска унија за геонауке.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh