Gradovi

Ministarstvo demantuje vojvođanski sekretarijat

BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine demantovalo je danas navode vojvođanskih zvaničnika o navodno ilegalnoj seči Bagrema u Nacionalnom parku Fruška gora.

Seča Bagrema u Nacionalnom parku Fruška gora je planska i Pokrajinski sekretarijat je za to dao saglasnost, saopštilo je Ministarstvo.

Bagrem, je kao invazivna alohtona vrsta neželjen u Zaštićenim prirodnim dobrima, pogotovo u Nacionalnom parku, navodi se u saopštenju, i reč je o planiranoj zameni domaćim hrastom kitnjakom.

„Povodom netačnih navoda pokrajinskih zvaničnika o navodno ilegalnoj seči Bagrema u Nacionalnom parku Fruška gora, obaveštavamo javnost, ali i sam Pokrajinski sekretarijat, da je u pitanju planska seča za koju je upravo pomenuti Sekretarijat dao saglasnost“, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Dodaje se da takva činjenica samo potvrđuje da političke partije koje postavljaju rukovodioce važnih resora u pokrajini, kao ni sami rukovodioci Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nisu dovoljno kredibilni, niti poseduju elementarno znanje o sopstvenim nadležnostima i odlukama koje donose.

U resornom ministarstvu podsećaju da je na osnovu Zakona o šumama, Pokrajinski sekretarijat nadležan za davanje saglasnosti na planska dokumenta.

Pokrajinski sekretarijat obavlja poslove inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o šumama kao poverene.

„To ukazuje na izuzetno veliki problem da Pokrajinski sekretarijat ne zna da je to već njihova nadležnost, bez obzira što je reč o Nacionalnom parku, jer za sve šume, gde god se nalazile, važi Zakon o šumama“, dodaje se u saopštenju.

Foto Tanjug/J.Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh