• BG

  Ministarstvo gradjevinarstva Srbije iznenadjeno izjavom ministra zaštite životne sredine

   

   

  Ministarstvo gradjevinarastva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je iznenadjeno „krajnje neprincipijelnim“ izjavama ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana o izgradnji mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima.

  Gradjevinske dozvole za to, kako je navedeno, izdaje Ministarstvo gradjevinarstva tek pošto investitor ispuni sve zakonom propisane uslove, medju kojima i o zaštiti životne sredine.

  „Nijedna dozvola nije i ne može da bude izdata ukoliko nisu ispunjeni uslovi koje je propisalo i ministarstvo koje vodi Goran Trivan“, piše u saopštenju.

  Trivan je kazao u utorak da će „dati sve od sebe“ da po zakonu bude zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima i da je to „pitanje Srbije, pitanje vode i pitanje naše budućnosti bez ikakve dileme“.

  „Hoćemo li dozvoliti da nam mini-hidrocentrale unište životnu sredinu? Ja to neću sigurno, po svaku cenu“, kazao je Trivan.

  Ministarstvo gradjevinarstva je danas odgovorilo da ukoliko ministar Trivan, ili bilo ko drugi želi da zaustavi izgradnju mini-hidroelektrana, treba da pokrene postupak za izmenu svih važećih planskih dokumenata u kojima su i uslovi za izgradnju tih hidroelektrana, ali i da ukine sve izdate uslove koje propisuje i koje je ranije izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

  „Naše Ministarstvo dozvole za izgradnju izdaje tek na kraju, pošto se svi nadležni izjasne i daju svoje saglasnosti.

  Zato je krajnje neprincipijelno optuživati Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer mi ne kršimo, već sprovodimo zakon“, navelo je Ministarstvo gradjevinarstva.

  Dodali su da bez bez ispunjenja tih uslova nijedna gradjevinska dozvola nije i ne može biti izdata.

  „Medjutim, inicijativa za zaustavljanje izgradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima ni nakon godinu dana rada Vlade nije pokrenuta ni od strane ministra Trivana niti od bilo kog drugog ministarstva“, piše u saopštenju.

  Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ukazuje i da je nekoliko puta „konkretno pokazalo da se zalaže za očuvanje svih zaštićenih područja i prirodnih lepota Srbije“.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com