Gradovi

Ministri EU o migrantima u senci humanitarne krize na pomolu

BRISEL – Ministri država članica Evropske unije sastaju se danas u Briselu u jeku upozorenja da bi migrantska kriza mogla da ugrozi opstanak 28-članog bloka, a sastanku će prisustvovati i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, kao i ministri iz Makedonije i Turske.

Ministri unutrašnjih poslova Unije sastaju se u nastojanju da smanje priliv migranata i izbeglica preko Balkana i naprave plan za, kako je blok upozorio, preteću humanitarnu krizu, prenosi AFP.

Današnji sastanak se održava samo dan nakon što je Austrija upozorila da je na kocki budućnost EU na jučerašnjoj konferenciji sa balkanskim zemljama u Beču, na koju Grčka nije bila pozvana, i nakon što je Mađarska najavila referendum o migrantskim kvotama.

Učesnici sastanka će čuti planovi Austrije i osam balkanskih zemalja koji uključuju uzimanje otisaka prstiju svima koji ulaze i vraćanje svih koji nemaju pasoš ili imaju lažna dokumenta, navodi Bi-Bi-Si.

Te zemlje su, takođe, obećale da će primiti samo one za koje zaključe da im je potrebna zaštita, dok neke vlade već tumače da to podrazumeva samo Sirijce i Iračane.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner opisala je te mere kao „lančanu reakciju razuma“ i upozorila da bi kriza mogla da ugrozi opstanak EU ukoliko ne bude stavljena pod kontrolu.

Austrija i balkanske zemlje usaglasile su mere ograničavanja broja izbeglica, što oštro kritikuje Grčka, gde je ostalo zaglavljeno na hiljade izbeglica nakon što je Makedonija blokirala ulaz Avganistancima.

Atina je zapretila da će blokirati sve odluke na predstojećem samitu EU o migraciji ukoliko države članice ne pristanu da učestvuju u raspodeli obaveznih migrantskih kvota.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se njegova zemlja pretvara u „trajno skladište duša“ te da je ne bi trebalo ostaviti da se sama hvata u koštac sa krizom.

„Od sada, Grčka neće pristajati na dogovore ako ne obezbedimo srazmernu obaveznu podelu tereta i odgovornosti među državama članicama“, poručio je Cipras.

Više od 100.000 migranata ušlo je u Evropu od početka godine preko Grčke i Italije, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

EU ostaje duboko podeljena kad je reč o tome kako savladati migrantsku krizu, a pogotovu u pogledu nedavnih zatvaranja granica na koje se odlučilo nekoliko država članica, što ugrožava Šengen zonu.

„Želimo da nam svi kontakti danas omoguće da izbegnemo iznenađenja – moramo da izbegnemo da neku zemlju iznenade mere koje preduzme neka druga“, rekao je neimenovani izvor iz holandskog predsedavanja EU, navodi francuska agancija.

Današnji sastanak u Briselu počeće radnim doručkom kojem će, pored Vulina koji je i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, prisustvovati i v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković.

Radnom doručku prisustvovaće ministri i komesari zemalja Zapadnobalkanske rute zaduženi za migracije, a posle sastanka najavljene su izjave za medije.

Foto Tanjug, T. Valič (arhiva, ilustracija)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh