Gradovi

Ministri kulture JE u Istanbulu o zaštiti kulturne baštine

ISANBUL/BEOGRAD – Ministri kulture zemalja jugoistočne Evrope su, na sastanku održanom u Istanbulu, usvojili deklaraciju u kojoj je izražena zajednička volja za saradnju u zaštiti kulturne baštine i povraćaju kulturnih dobara nestalih krijumčarenjem.

Kako je saopštila Ambasada Turske u Beogradu, zemlje jugoistočne Evrope će raditi na tome da obezbede koordinaciju sa drugim sektorima koji su zainteresovani da podrže razvoj kulture, čime će se razviti integrisani pristup prema održivom upravljanju.

Iz razloga što u razvojnim programima svih oblasti kulture važan deo zauzimaju politika i strategija, biće izdvojena određena sredstva i njihova primena radi dobijanja statistika koje prate i procenjuju uticaj kulture na opšti razvoj.

Da bi se podržala borba protiv krijumčarenja kulturnih dobara iz zemalja jugoistočne Evrope ili dobara koja se krijumčare iz drugih zemalja kroz ove zemlje, biće razmotrene mogućnosti za saradnje u skladu sa međunarodnim standardima i odlukama i razviće se pristup u koordinaciji.

Sastankom je predsedavao Ministar kulture i turizma Turske Mahir Unal, a potom je predsedavanje predao koleginici iz Albanije Mireli Kumbaro Furxhi.

Povodom štete nanete kulturnom nasleđu u teroristički napadima, minisar Unal je da se razmatraju zajednički radovi koji će biti pokrenuti Evropska unija i UNESCO-a.

„Nažalost, ponavljam da sve nas veoma ozbiljno pogađa količina štete koja je naneta kulturnim nasleđima u Iraku, kao i u Siriji. Vidimo da terorizam ne mari ni za šta što je kulturno, prirodno ili ljudsko, vidimo da terorizam ignoriše sve i vidimo da terorizmu prethodi nasilje i šteta izazvana istim. Naravno, ovo je zajednički problem svih zemalja. Zemlje jugoistočne Evrope i zemlje članica su izrazile svoju zabrinutost po ovom pitanju“, rekao je Unal na završnoj konferenciji za novinare.

Terorizam je, kazao je, zajednička briga svih zemalja.

” Zemlje jugoistočne Evrope i zemlje članica su izrazile svoju zabrinutost po ovom pitanju na sastanku. Ministar Unal, koji je izjavio da šteta naneta kulturnim vrednostima zajedničkog kulturnog nasleđa čovečanstva u Iraku i Siriji pogađa sve zemlje, zajedno sa ostalim ministrima kulture zemalja jugoistočne Evrope je razgovarao o posledicama štete koja je naneta kulturnom nasleđu u terorističkim napadima“, rekao je ministar kulture Turske.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh