Gradovi

Ministri mediteranskih zemalja protiv jednostranih akcija EU

LIMASOL – Ogroman priliv migranata u Evropsku uniju stavlja na probu jedinstvo 28-članog bloka, poručili su danas ministri spoljnih poslova mediteranskih zemalja, upozorivši države članice protiv „jednostranih akcija“ u rešavanju migrantske krize.

„Migracija ostaje značajno pitanje koje stavlja na probu jedinstvo EU i njenu sposobnost da ogovori na međunarodni problem“, saopštili su ministri zemalja takozvane „Med grupe“ posle razgovora u kiparskoj luci Limasolu, prenosi AFP.

Ministri su se sastali u trenutku kada je Atina ušla u diplomatski spor sa Bečom zbog migracione politike i odbija posetu austrijske ministarke unutrašnjih poslova koju optužuje da „krivotvori istinu“ o njenim naporima u kontroli granica, navodi francuska agencija.

„Med grupa“, koja obuhvata šefove diplomatija Kipra, Grčke, Italije, Malte, Portugalije i Španije, kao i francuskog ministra za evropska pitanja, navela je da se nalazi na „liniji fronta“ migrantske krize i ocenila da „jednostrane akcije država članica ne mogu biti rešenje za krizu“.

„Svi mi bi trebalo da primenimo ono što je već odlučeno“, rekao je novinarima kiparski ministar spoljnih poslova Joanis Kasulides.

Ministri su zaključili da bi EU trebalo da pruži direktan i aktivan doprinos rešenju za sirijski sukob, s obzirom na uticaj krize u Siriji na EU i njene države članice.

Sporazum o primirju, koji u ponoć treba da stupi na snagu u Siriji, predstavlja najveći diplomatski napor do sada da se pomogne u okončanju nasilja u toj zemlji, ali je u senci sumnje zbog neuspeha ranijih mirovnih napora, ocenjuje AFP.

AP Photo/Boris Grdanoski

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh