Gradovi

Ministri saglasni-maksimalni napori za razvoj poljoprivrede

BERLIN – Ministri poljoprivrede iz skoro 60 zemalja sveta saglasni su da se moraju preduzeti maksimalni napori za pomoć razvoju poljoprivrede, za šta je potrebna podrška svih vlada i društva, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

„Samo na taj način sela će postati atraktivna mesta za rad i život, a socijalne i ekonomske nejednakosti između gradskih i seoskih područja ublažiti“, rekla je Tanjugu ministarka poljoprivrede, koja danas na poziv saveznog ministra za hranu i poljoprivredu Nemačke Kristijana Šmita, učestvuje na Berlinskom samitu ministara poljoprivrede.

Berlinski samit ministara poljoprivrede tradicionalno se organizuje u okviru najvećeg Međunarodnog sajma „Zelena nedelja“- sajma za prehranu, poljoprivredu i hortikulturu.

Ove godine skup je posvećen temi „Kako da nahranimo naše gradove – poljoprivreda i ruralna područja u eri urbanizacije“.

Bogosavljević Bošković je rekla da na samitu učestvuju visoki svetski zvaničnici iz oblasti poljoprivrede, među kojima je 59 ministara.

Svi oni saglasni da je obezbeđivanje i ostvarivanje prava globalne populacije na bezbednu i pristupačnu hranu i stabilnost ishrane jedan od ključnih izazova 21. veka, a u rešavanju tih izazova veliku ulogu odigraće težnja ka stvaranju političkog, ekonomskog i društvenog okvira za produktivnu i održivu poljoprivredu.

Ključu uluogu imaće, dodala je ministarka, pravno siguran pristup poljoprivrednom zemljištu, podrška investicijama u inovacijama, edukacija poljoprivrednih proizvođača, podizanje atraktivnosti ruralnih područja kroz jačanje ekonomske i socijalne infrastrukture u selima.

Ministri su na samitu istakli saglasnost, dodala je, da se moraju učiniti maksimalnni napori kako bi se potpomogao razvoj poljoprivrede i da se zato mora tražiti snažna podrška vlada i društva u celini.

Što se tiče razvoja poljoprivrede, veliku ulogu u tome imaju žene i mladi, navela je Bogosavljević Bošković.

Sve to su ključne stvari i izazovi u vremenima koja dolaze, odnosno kako obezbediti održivu poljoprivredu i dovoljne količine

i bezbednost hrane, navela je ministarka.

Tokom posete Berlinu, Bogosavljević Bošković je razgovarala sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije Dejanom Židanom o daljim aktivnostima na unapređenju bilateralne saradnje.

Ona je navela da je sa slovenačkim kolegom razgovarala o predstojećim aktivnostima na proglašenju Svetskog dana pčela, čiji je inicijator ta zemlja, a Srbija je među 10 zemalja koje će biti zvanični prelagači te inicijative.

Takođe će održati još nekoliko bilateralnih sastanaka sa ministrima poljoprivrede iz više zemalja.

Na inicijativu iranske strane planiran je i sastanak sa iranskim ministrom poljoprivrede Mahmudom Hodžatijem i razgovor o mogućem susretu povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina u cilju sprečavanja širenja biljnih bolesti i štetočina, koje mogu da imaju katastrofalne posledice po poljoprivredu i ekonomiju jedne zemlje.

Sajam „Zelena nedelja“, 81. po redu spada u najveće međunarodne sajmove tog tipa i svake godine okupi više od 1.700 izlagača i veliki broj posetioca koji mogu da uživaju u degustacji hrane iz najrazličitijih delova sveta.

Foto Tanjug/R.Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh