Gradovi

Mirović i Popa o saradnji Vojvodine i županija u Rumuniji

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ambasadorku Rumunije u Srbiji Joanu Kristinu Popu, sa kojom je razgovarao o mogućnostima da se aktuelizuje saradnja između pokrajine Vojvodine i županija u Rumuniji.

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ambasadorku Rumunije u Srbiji Joanu Kristinu Popu, sa kojom je razgovarao o mogućnostima da se aktuelizuje saradnja između pokrajine Vojvodine i županija u Rumuniji.

Mirović je istakao da kontinuirano prijateljske i dobrosusedske odnose Srbije i Rumunije treba iskoristiti i na praktičnom planu, za dalje jačanje saradnje između dveju država i njihovih regija.

Sagovornici su se saglasili, da pored ekonomske saradnje, mogućnosti za saradnju postoje u realizaciji zajedničkih regionalnih projekata u okviru IPA programa, i to u onim oblastima koje su od interesa za građane AP Vojvodine i rumunskih regija, kao što su zaštita životne sredine, vodosnabdevanje, zaštita od poplava, otvaranje graničnih prelaza, te programi koji podstiču lokalno-ekonomski razvoj opština.

Oni su se u razgovoru dotakli i položaja nacionalnih manjina u AP Vojvodini, a Mirović je istakao da je nova pokrajinska administracija za kratko vreme uspostavila kontakt sa predstavnicima svih nacionalnih saveta u Vojvodini, među kojima je i rumunski, i da je otvorena za dogovore u rešavanju svakodnevnih problema koje imaju u radu.

Predsednik pokrajinske vlade je naglasio da je, na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, dogovoreno da se postepeno povećavaju izdvajanja za institucije nacionalnih manjina, kako bi se dostigao nivo izdvajanja iz 2014. godine.

Ambasadorka Popa istakla je da Rumunija podržava Srbiju na evropskom putu, i ocenila da je nedavni susret premijera Srbije i Rumunije dokaz sve boljih odnosa dveju zemalja i dodala da je AP Vojvodina dobar primer multikulturalnosti.

Ona je izrazila i zadovoljstvo zbog toga što su Novi Sad i Temišvar poneli titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, naglasivši da to daje dodatni prostor da se i na polju kulture intenzivira saradnja, kroz povezivanje teatara, muzeja, univerziteta i drugih institucija, navedeno je u saopštenju.

Preview

IGOR MIROVIC I OANA KRISTINA POP

Slide

IGOR MIROVIC I OANA KRISTINA POP

Slide

IGOR MIROVIC I OANA KRISTINA POP

Slide

IGOR MIROVIC I OANA KRISTINA POP

Slide

IGOR MIROVIC I OANA KRISTINA POP

IGOR MIROVIC I OANA KRISTINA POP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh