Novosti online

Мировњаци ВС нису угрожени нападом у Малију

Мировњаци из Србије, који су ангажовани у мисији Европске уније у Малију, нису били угрожени приликом напада на седиште ове мисије који се десио у понедељак увече, кажу у Министарству одбране. Неидентификовани нападачи наоружани ватреним оружјем напали су хотел у Бамаку, престоници Малија, који је преуређен у седиште војне тренажне мисије ЕУ у овој западноафричкој држави, јавио је Ројтерс а пренео Танјуг.

Агенција се позива на званичника Министарства одбране Малија и неименованог сведока.„Нападачи су покушали да се пробију на улазу и стражари који су стајали испред су отворили ватру. Један од нападача је убијен. Ватрени окршај се наставио неколико минута”, навео је сведок из хотела „Норд-Суд”. Мисија ЕУ објавила је на Твитеру да нико од њених припадника није повређен, пренеле су агенције.„Четири особе покушале су насилно да пробију нашу барикаду отварањем ватре. Један од четири нападача је неутрализован а за осталом тројицом се трага”, наводи се у тој информацији.


Тело убијеног нападача (фото Бета-АП)

„У тренутку наведеног напада, медицински тим Војске Србије налазио се у Тренинг центру ЕУТМ Мали у месту Коуликору, 60 километара западно од места Бамако. Након напада, медицински тим Војске Србије је био све време у приправности, али није учествовао у медицинској помоћи, јер није било повређених припадника мисије”, објашњава за „Политику” капетан корвете Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране.

Медицински тим Војске Србије извршава задатке у зони операција у складу са прописаним правилима ангажовања и стандардним оперативним процедурама ЕУТМ Мали, како гласи званичан назив мисије ЕУ у Малију која ради на изградњи и ојачавању снага бетбедности ове земље суочене са тероризмом. „Након наведеног напада, од стране Команде ЕУТМ Мали уведена су ограничења која се односе на потпуну забрану кретања ван базе, уз подизање нивоа безбедности на ниво до највишег, јер је процењено да су могући нови напади”, објашњава Кривокапић.


Хотел у којем је смештена мисија ЕУ у Малију (Фото Ројтерс)

Припадници Војске Србије ангажовани су у ЕУТМ Мали од децембра 2014. године, у саставу трочланог медицинског тима (један лекар и два медицинска техничара), у пољској болници нивоа 2, са припадницима оружаних снага Немачке.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh