Gradovi

Miščević: Očekujem u junu otvaranje poglavlja 23 i 24

BEOGRAD – Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević očekuje da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena u junu, a da će se problemi sa Hrvatskom rešavati bilateralno.

Miščević je rekla da je Hrvatska izašla sa svojim zahtevima, ali da joj se čini da se argumenti iz Srbije sada dobro čuju i razumeju u Zagrebu.

„Čini mi se da naši argumenti počinju da se razumeju u Zagrebu, da su to bilateralna pitanja o kojima se može, ima prostora i treba bilateralno razgovarati, a ne u smislu samog pregovaračkog procesa“, rekla je Miščević gostujući na RTS.

Ona je sigurna da zahtevi Hrvatske neće biti povučeni, jer Hrvatska ima interes da o ovim pitanjima razgovara, ali da će to biti uslov bez koga neće biti zatvoreno poglavlje 23.

Šefica pregovaračkog tima je podsetila da Hrvatska još nije dala svoje konačno mišljenje o akcionom planu i da bi to moglo da bude ovih dana, zato što se pokreće rasprava u telima EU.

Nema spora, kako kaže, da sve države članice EU misle da se bilatetaralna pitanja bilateralno rešavaju i da se ne unose u pregovarački proces, jer to opterećuje i usporava proces.

Ona očekuje da će nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 biti otvoreno i poglavlje 5, koje se odnosi na javne nabavke.

Prema njenim rečima, poglavlje 5 jedno je od prvih poglavlja za koje je Srbija dobila izveštaj gde se kaže da je dosta urađeno.

„Pozvani smo da predamo pregovaračke poziciju, ona je gotova. Usvojena je od Vlade i potvrđena od Skupštine Srbije, razgovarano je sa civilnim društvom i može da ide u Brisel kao osnova za otvaranje pregovaračkog poglavlja“, rekla je Miščević.

Ona kaže da je migrantska kriza najbolje pokazala koliko je važno za EU da zemlje zapadnog Balkana, a pre svega Srbija, budu u njihovom društvu.

„Srbija jeste zemlja koja može da pomogne i iznalaženju rešenja migrantske krize“, zaključila je Miščević.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh