Novosti online

Miščević: Propuštena prilika, prevod se čeka, Britanci još u EU

BEOGRAD – Šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU Tanja Miščević ocenila je da je Odbor za evropske integracije propustio danas priliku da čuje šta o izveštaju EK o napretku Srbije ima da kaže šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport, jer je, kako je navela, bio sprečen da se tom odboru obrati.

Devenportu danas nije omogućeno da predstavi izveštaj zato što su poslanici SRS i Dveri imali, između ostalog, primedbe na to što izveštaj nije dostavljen na srpskom jeziku.

„Svakako je važno konstatovati da je skupštinski Odbor za evropske integracije, koji je pozvao Devenporta da govori o onome što je juče predstavljeno državama članicama, propustio priliku da od njega čuje kako nas EU vidi trenutno i kakve su ocene i procene i ne samo na putu ka EU već i o temama za koje sam sigurna da i pozicija i opozicija imaju apsolutni interes da se o tome razgovara, poput vladavine prava, borbe protiv korupcije i drugim“, rekla je Mišević gostujući na Radioteleviziji Vojvodina.

Ona je objasnila da taj izveštaj nije bilo moguće dostaviti parlamentu na srpskom zato što je to dokument EK koji tek treba da bude preveden.

Prema njenim rečima, nije samo reč o dokumentu koji ima 91 stranu nego i o dokumentu koji se zove Strategija proširenja, što je dodatak na oko 40 strana.

„Taj posao prevoda radi Kancelarija za EU integracije, koja to radi besprekorno dobro, ali ne može ništa da se uradi besprekorno dobro za 24 sata“, naglasila je Miščević.

Ona je objasnila da cilj Devenportovog govora nije bio da se prolazi kroz svaki detalj samog izveštaja i strategije već da se čuje iz njegovog obraćanja kako EU sve vidi i da se onda otvori prostor za dalju raspravu o rezutlatima napretka.

Na konstataciju novinara da su se u parlamentu čule i primedbe da je neprimereno da nas Britanac ubeđuje da uđemo u EU, Miščević je rekla da je Velika Britanija punopravni član EU ne samo do momenta pokretanja procedure za izlazak već do trenutka okončanja te procedure, što mora da bude najkasnije dve godine od pokretanja.

„Britanija je punopravna članica EU i učestvuje u procesima koji se odnosi na proširenje“, navela je Miščević.

Na pitane da li je to skandal što je Devenport sprečen da predstavi izveštaj EK, Miščević je rekla da neće da iznosi svoj vrednosni sud, ali da je time svakako propuštena važna prilika.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh