Novosti online

Млади хвале Европу, али би у савез с Русијом

За младе грађане наше земље, Европа и САД су боље дестинације од Русије за посао, образовање, лечење и лични развој. С друге стране, они би у великој мери подржали евентуални савез Србије и Русије који би резултирао постављањем војних база те државе у нашој земљи или увођењем руског политичког система. Ова вредносна конфузија основни је налаз истраживања „ЕУ, Русија, САД: представе и преференције грађана Србије од 18 до 35 година”, које је агенција Ипсос спровела за Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС). Резултате је у хотелу „Метропол”, на панелу у организацији ЦЕАС-а, представила Светлана Логар из Ипсоса, која је навела да је у последње две године број грађана који имају добар утисак о Русији у порасту.

Испитаници – њих 615 – опредељивали су се у великој мери (око 75 одсто) за ЕУ и САД као средине у којима би пре него у Русији тражили посао или факултетске дипломе. Такође, свега петина анкетираних сматра да је животни стандард виши у Русији него на Западу. А да су у највећој држави света медијске слободе веће него у ЕУ и САД, мисли тек 16 одсто. Међутим, уколико би дошло до евентуалног савеза Србије с Русијом, око трећине испитаника не би имало ништа против да се таква „коалиција” заснива на увођењу руског законодавства у нашу земљу. Више од половине младих подржало би и постављање руских база у Србији, а две трећине одобрило би и подршку руској спољној политици у таквом савезу.

Истраживање је представљено на панелу ЦЕАС-а о руском утицају на „стабилизацију, демократизацију и европске интеграције Србије”. За пад подршке грађана евроинтеграцијама на 48 одсто, директорка ЦЕАС-а Јелена Милић окривила је повећани руски утицај у Србији. Панел је почео минутом ћутања посвећеним, како је казала Милић, српским службеницима који су настрадали у америчким ваздушним нападима у Либији, али и за „сто Украјинаца на које је пре две године на Мајдану пуцано из снајпера”.

Управо је Украјина била један од разлога због којих су пред почетак конференције испред „Метропола” протестовали грађани са заставама СФРЈ, као и Нове комунистичке партије Југославије и СКОЈ-а. Њих двадесетак су, како јављају агенције, демонстрирали против одржавања скупа због, како су рекли, споразума који је Србија потписала са НАТО-ом и присуства украјинских представника на панелу. Окупљени су носили транспаренте против Јелене Милић и скандирали: „НАТО фашисти” и „НАТО убице напоље из Србије”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh