• Hronika

  Mladićeva odbrana traži odlaganje završnice za januar 2017.

  HAG – Branioci Ratka Mladića uložili su žalbu na odluku sudskog veća Haškog tribunala kojom je predviđeno da završne podneske na suđenju podnesu do 25. oktobra, a da završne reči okončaju sredinom decembra.

  Odbrana od Žalbenog veća traži da se rok za završne podneske odloži za 12. januar, a završne reči zakažu za pet nedelja kasnije.

  U žalbi, Mladićevi branioci tvrde da je njihovom branjeniku narušeno pravo na fer suđenje, jer mu prethodno nije dozvoljeno da iskoristi ukupno odobreno pravo za predstavljanje dokaza odbrane.

  „Pravično suđenje podrazumeva da se okrivlejnom omogući puna i adekvatna prilika da prezentuje svoje završne argumente na suđenju, a ne da bude žrvtovan kao „žrtveni jarac“ kako bi se prikrili nedostaci tribunala“, navodi se pored ostalog u žalbi.

  Mladićeva odbrana napominje da je svesna da se sudsko veće nalazi u nezgodnom položaju, s obzirom da je Tribunal obavestio Savet Bezbednosti da će proces protiv Mladića biti okončan i presuđen do novembra 2017. ali navode da njegovi organi nisu obezbedili neophodnu podršku da se to i postigne.

  Takođe tvrde da ovi politički razlozi ne smeju da ugroze Mladićevo pravo na fer suđenje, te da pravda ne sme biti podređena administrativnim ili politickim imperativima.

  O žalbi odbrane odlučivaće Žalbeno veće Tribunala, koje imenovao predsednik tribinala Karmel Agius.

  Pored Agiusa, članovi Žalbenog veća biće sudije, Liu Daqun, Fausto Pocar, Theodor Meron i Burton Hall.

  Suđenje ratnom generalu Vojske Republike Srpske počelo je u maju 2012.

  On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

  Tužilaštvo je izvodenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014m dok je odbrana predstavljala svoje dokaze od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

  Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv covecnosti.

  U dodatnih pet tacaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

   

  Foto Tanjug/video, ilustracija

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com