Gradovi

MMF: Stendbaj aranžman za Kosovo doveden u pitanje

PRIŠTINA – Politička kriza na Kosovu predstavlja „ključni rizik“ po stendbaj aranžman Međunarodnog monetarnog fonda odobren Kosovu i mogla bi dovesti do revizije perspektiva rasta ekonomije Kosova za tekuću i naredne godine, upozorio je danas MMF.

„Smatramo da politički zastoj i tenzije predstavljaju ključni rizik po ovaj program. Zabrinuti smo, jer to može ugroziti poverenje na relaciji investitor-potrošač“, izjavio je stalni predstavnik MMF-a na Kosovu, Rud Vermjulen na konferenciji za novinare održanoj povodom prve revizije stendbaj aranžmana.

Vermjulen je izneo prognozu da će ekonomija Kosova ove godine ostvariti rast od 3,8 odsto, a u 2017. godini rast od 4,1 odsto.

Prošlogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Kosova je, prema njegovim rečima, iznosio 3,5 odsto, što je za 0,3 procentna poena više u odnosu na projekcije MMF-a, i rezultat je porasta stranih investicija i doznaka.

Predstavnik MMF-a je, međutim, upozorio i na mogućnost revizije prognoza rasta BDP-a Kosova, ukoliko se „aktuelna situacija nastavi ili pogorša“.

Priština je u julu prošle godine potpisala dvogodišnji stendbaj aranžman sa MMF-om u vrednosti od 184 miliona evra, iz koga je do sada povučeno 71 milion evra, navodi Rojters.

Krajem prošle godine, opozicioni poslanici u parlamentu Kosova su na sve načine nastojali da primoraju kosovsku vladu na ostavku, pa su u više navrata koristili i suzavac u parlamentu kako bi prekinuli održavanje sednica.

Pristalice kosovske opozicije traže poništavanje Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh