Novosti online

Могерини истакла посвећеност европској перспективи БиХ

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини поздравила је решеност представника трочланог председништва БиХ, са којима се данас састала у Бриселу, да раде заједно, и нагласила да ће њихово уједињено деловање бити на добробит БиХ и њених грађана, саопштено је из канцеларије Могерини.

Како се наводи у саопштењу, улога Председништва у „смањењу политичких тензија и промовисању помирења биће пресудна”.„Федерика Могерини истакла је посвећеност европској перспективи земље и нагласила да жели да види неповратни напредак БиХ и региона Западног Балкана ка ЕУ до краја године”, наводи се у саопштењу.

Могерини се састала данас у Бриселу са члановима Председништва БиХ, Милорадом Додиком, Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем, у њиховој првој заједничкој иностраној посети од инаугурације Председништва у новембру прошле године, наводи се у саопштењу.

Висока представница и чланови Председништва сложили су се да је значајно да се без одлагања формирају Савет министара и владе ентитета, тако да могу да се суоче с бројним изазовима који су пред њима.

„Међу тим изазовима су владавина права, укључујући изборну реформу, примена одлука Уставног суда и јачање правосуђа као и наставак социјално економских реформи”, додаје се у саопштењу, преноси Бета.

Указује се да БиХ треба брзо да поднесе све одговоре на Упитник за Европску комисију да би она могла да да финализује своје мишљење о захтеву за чланство у ЕУ.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh