Gradovi

Moskva odbacuje rezultate britanske istrage o Litvinjenku

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je danas da je britanska istraga o smrti bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka pristrasna i ograničena i da London politizuje taj slučaj kvareći atmosferu bilateralnih odnosa Britanije i Rusije, prenele su agencije.

„Želeli bismo da istaknemo da stav Rusije po ovom pitanju ostaje nepromenjen i dobro je poznat. Žalimo što je ovaj čisto krivični slučaj politizovan i kvari celokupnu atmosferu bilateralnih odnosa“, rekla je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova, preneo je Tas s.

Kako je dodala, očigledno je da je britanska odluka o prekidu istrage službenog istražitelja i pokretanju javne istrage o slučaju Litvinjenko politički motivisana.

Britanski sudija Robert Oven rekao je ranije danas, na kraju javne istrage o smrti Litvinjenka, da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio njegovo trovanje radioaktivnom supstancom u Londonu 2006.

„Operaciju FSB-a (ruske bezbednosne službe) s ciljem ubistva Litvinjenka verovatno je odobrio… predsednik Putin“, rekao je Oven u londonskom Visokom sudu, preneo je AFP.

Prema rezultatima istrage u Britaniji, postojalo je lično neprijateljstvo između Litvinjenka i Putina, te su ruski predsednik i članovi njegove administracije imali motive da ubiju bivšeg ruskog špijuna, navodi Rojters.

Kremlj je uvek negirao da je umešan u taj slučaj.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar Putina koji je pobegao iz Rusije šest godina pre nego što je ubijen, preminuo je nakon što je u londonskom hotelu popio zeleni čaj u kojem se nalazio redak radioaktivni izotop polonijum-210.

Otrovali su ga bivši član obezbeđenja KGB-a koji je u međuvremenu postao poslanik Andrej Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun, navodi se u izveštaju britanskog višeg sudije Ovena.

I Lugovoj i Kovtun poriču bilo kakvu umešanost u ubistvo Litvinjenka.

Foto Tanjug, video/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh