Novosti online

Москва подсећа Београд да је војно неутралан

Премијер Александар Вучић изјавио је да Србија остаје војно неутрална, али да нам је НАТО потребан као савезник да штити српски народ на Косову и Метохији. Он је тиме одговорио на критике које су због споразума Србије и НАТО-а о сарадњи у области логистичке подршке који је Скупштина Србије ратификовала прошлог петка, а који предвиђа слободу кретања и дипломатски имунитет припадницима ове организације, стизале протеклих неколико дана, пре свега из редова десничарске опозиције. Према Вучићевим речима, у питању је политичко лицемерје оних који се бусају као заштитници Косова и Срба на Косову, а нису били у стању „ни џамије да одбране”.

На ове Вучићеве речи реаговала је и званична Москва. Како је изјавила Марија Захарова, представница руског министарства спољних послова, Русија уочава да Србија развија односе са НАТО-ом, али рачуна да ће се придржавати политике војне неутралности.

„Уочавамо да Србија развија односе са НАТО-ом. Полазимо од тога да ће се Београд, како су вишекратно изјављивали српски званичници, придржавати политике неутралности што је потврђено одлуком Скупштине Србије”, рекла је Захарова, а преноси Бета.

Вучић је јуче подсетио и да је споразум Србије и НАТО-а потписан за време друге власти, да је потом и ратификован, а да је тек сада постао тема из политичких, а не тобож патриотских разлога. „Сада је тај споразум тема, а није био када је потписан, јер тема и мета треба да будем ја, а не они који су га потписивали”, рекао је Вучић.

Он је, како преноси Танјуг, истакао да иначе не мисли да је тај споразум лош: „Је л’ од НАТО-а тражимо да заштити Србе на северу Косова, а нећемо да му дамо да дође на север Косова? А где сте уопште видели те војнике НАТО-а? Нама је НАТО потребан као савезник и да чува наш народ на Косову, да га не би чували ти лицемери… Хоћете да тражимо заштиту за Србе са севера, а да им не дамо да дођу до севера Косова?”.

Како је нагласио Вучић, постоје људи који воде рачуна о нашим националним интересима, али који их не воде тако што ће да ударају главом зид, „је л’ тако никоме, па ни зиду, неће да учине услугу, већ ће да га наруже”. „Немој да држе предавања они који су донели све најгоре и најпогубније одлуке за ову земљу, они који би сутра да врате ову земљу у изолацију и они који би сутра да Србију уведу у неке нове сукобе… Само нека ми не држе предавања, јер морају да нешто науче, ураде, па онда држе предавања и придике”, поручио је. „Санда (Рашковић Ивић) је 2008. чувала Косово, а ни џамије у Београду није сачувала”, додао је.

Подвукао је и да он Србију неће да уводи у сукобе и ратове ни са ким, те да ће увек и од свакога да је штити. „Штитићу и њене националне интересе. Штитићу Србе и кад имају резолуцију у УН, иако ми се добар део владе буни против тога, зато што не знају како ће да оду на кафу код неког амбасадора, иако имам друге проблеме, ја ћу да изађем и да станем и кажем: ’Ово не може’”, указао је премијер.

Вучић је јуче подвукао да ће бити доследан и у вези са Унеском, али и када нам „Хрвати проводе једностране санкције”. „И тада ћу, иако има оних чланова владе који ми кажу: ’Немојте да одговарамо истом мером’, ја ћу да кажем: ’Одговорићемо истом мером и снажније док не повучете своју меру и никакав проблем немам.’ Али да се силим и показујем мишиће како ћемо ми да победимо и побијемо НАТО…”, поручио је Вучић и објаснио да Србија сноси све трошкове заједничких акција са НАТО-ом, те да је Србија суверена земља која увек и у сваком тренутку може да донесе било какву одлуку.

Како је рекао, влада мудром политиком чува народ на КиМ и то је кључна ствар и нема времена да се бави страначком политиком и одговара. „Све мислим да народ добро види и препознаје”, закључио је Вучић.

Центар за евроатлантске студије из Београда (организација која лобира за улазак Србије у НАТО) сматра да се усвајањем Закона о потврђивању споразума између владе и Организације НАТО-а за подршку и набавку о сарадњи у области логистичке подршке Србија укључује у ЕУ пројекте који омогућавају ефикасније одговоре на изазове избегличке кризе, терористичке претње и реаговање у ванредним ситуацијама. Из тог центра подсећају да је пре неколико година неадекватно одржавање складишта вишка узроковало експлозију у Параћину која је начинила велику материјалну штету, срећом без људских губитака.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh