Gradovi

Moskva: SAD i NATO da odgovorno biraju mete vazdušnih napada

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas SAD i druge zemlje članice NATO-a da pokažu odgovornost u odabiru ciljeva svojih vazdušnih napada kako bi izbegle civilne žrtve izražavajući istovremeno i saučešće porodicama poginulih srpskih državljana u Libiji.

Ministarstvo je uputilo izraze najdubljeg saučešća porodicama službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađane Stanković i Jovice Stepića, za koje navodi da su ubijeni kao rezultat vazdušnog napada SAD na objekat u kojem su držani kao taoci Islamske države, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Ti ljudi su oteti 28. novembra 2015. godine. Beograd je znao gde se oni nalaze i pregovarao je o njihovom oslobađanju“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Pozivamo Sjedinjene Američke Države i druge zemlje članice NATO-a da budu odgovorne i da prave razliku prilikom odabira meta, kao što ruske vazduhoplovne snage čine u Siriji“, navodi se u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove koje je danas objavljeno na sajtu Ministarstva.

Kako se dodaje, brojni su izveštaji o nedužnim civilima ubijenim u vazdušnim udarima NATO-a, prenosi Tas s.

„SAD i njihovi saveznici očito moraju da se rukovode međunarodnim pravom u sprovođenju takvih operacija. Ne bi trebalo da deluju jednostrano, već da umesto toga koordinišu svoje korake sa svim relevantnim članicama međunarodne zajednice“, navodi se u dokumentu na sajtu ruskog Ministarstva.

AP Photo/Mohamed Ben Khalifa

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh