Gradovi

Može se očekivati dalje smanjenje referentne kamatne stope

KOPAONIK – Ako se fiskalna stabilizacija nastavi i ne bude iznenadnih šokova sa međunarodnih finansijskih tržišta, možemo očekivati dalje smanjivanje referentne kamatne stope, izjavio je danas predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić.

„Kad govorimo o 2016. i tome da li je predvidiva ekonomska politika, ako se nastavi fiskalna stablizacija na ovaj način i ne bude iznenadnih šokova sa međunarodnih finansijskih tržišta, možemo očekivati dalje smanjivanje referentne kamatne stope“, rekao je Savić na panelu posvećenom makroekonomskim politikama na Kopaonik biznis forumu.

Govoreći o tome kakva je monetarna politika potrebna Srbiji, Savić je kazao da je važna cenovna stabilnost.

„Važno je da postoji jasan cilj u pogledu inflacije, da postoji stabilnost cena i da je privrženost centralne banke tome pozitivna, zatim da postoji transparentenost i da je centralna banka za to odgovorna“, ističe Savić.

Savić smatra da ne bi trebalo da budemo mnogo opterećeni vezano za inflaciju, jer to, kako je istakao, nije presudan problem i nalazimo se na nivou oko 1, 5 do dva odsto.

Međugodišnja inflacija je ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Savić je naveo da se pokazalo da je u poslednjih 10 godina iskustvo ekonomskih politika pokazalo da makroekonomske politike ne mogu da rešavaju pitanje rasta, a da mikroekonomske, u sprezi sa ovakvim ekonomskim politikama, to mogu da rešavaju.

On je kazao da je važno da se razvija inovativnost i da se, pre svega, u tom smislu mora krenuti od firmi.

Savić je kazao da je važan i razvoj obrazovanja, prevashodno zbog priliva direktnih stranih investicja, kao i razvoj preduzetništva…

Foto Tanjug, N. Jovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh