Gradovi

MUP: Zbog utaje poreza uhapšena dva odgovorna lica

BEOGRAD – U zajedničkoj akciji Poreske uprave Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšene su dve osobe osumnjičene da su oštetile budžet Republike Srbije za više od 48,5 miliona dinara, saopšteno je danas iz Poreske uprave.

Kako se navodi, uhapšena su odgovorna lica dva privredna društva iz Beograda, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje, odnosno poreske utaje u pomaganju. Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeni su V.M. (37) i M.V. (56).

Odgovorno lice trećeg privrednog društva, takođe iz Beograda, koje je osumnjičeno za poresku utaju u pomaganju, trenutno nije dostupno i za njim je raspisana potraga, saopšteno je iz Poreske uprave.

Postoje osnovi sumnje da je V.M. uz pomoć M.V. u nameri da umanji plaćanje poreza na dodatu vrednost i poreza na dohodak građana u poslovnim knjigama privrednog društva čije je odgovorno lice, iskazao lažne podatke o stečenim prihodima i drugim činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje ovih poreskih obaveza.

Kako se navodi, osumnjičeni za poresku utaju je, od januara 2014. do kraja 2015. godine, izvršio promet dobara korišćenjem usluga brze pošte, u ukupnoj vrednosti od 111.894.353 dinara, koji nije evidentirao u poslovnim knjigama, a novac od prodaje nije uplatio na tekući račun privrednog društva, već ga je zadržao za sopstvene potrebe.

Na taj način izbegao je plaćanje PDV-a u ukupnom iznosu od 22.378.870 dinara i plaćanje poreza na dohodak građana u iznosu od 21.313.147 dinara.

U istom periodu, lica osumnjičena za krivično delo poreske utaje u pomaganju, sačinjavanjem lažnih računa o navodnom prometu raznog potrošnog materijala omogućili su prvoprijavljenom da utaji 4.896.348 dinara PDV-a, na taj način što je pri obračunu PDV-a, neosnovano koristio pravo na odbitak prethodnog poreza iz lažnih računa.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova posle čega će uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/Boki, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh