Gradovi

Mustafa: ZSO će biti primenjena, tražimo viznu liberalizaciju

NOVI SAD – Kosovski premijer Isa Mustafa je uoči današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU u Briselu, izjavio da će Briselski sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština biti primenjen, ali i da će Priština insistirati na ukidanju paralelnih struktura.

Mustafa je za RTV rekao da se loše oseća kad, kako kaže, ide u Brisel da bi učestvovao u dijalogu, dok je njegovim sugrađanima ograničeno kretanje.

Ali trudićemo se i nadam se da će Evropska unija pozitivno oceniti ispunjenje kriterijuma u određivanju datuma liberalizacije viza“, izjavio je Mustafa.

Mustava podseća da je kosovski Ustavni sud odlučio da Zajedica srpskih opština bude formirana, ali i poručuje da će Priština insistirati na ukidanju paralelnih struktura.

„Dok traje dijalog u Briselu, srpska vlada nominuje ili određuje paralelne organe u školstvu i zdravstvu u kosovskim opštinama“, rekao je uz ocenu da je to neprihvatljivo i da će se dalji dijalog ticati procesa ukidanja paralelnih srpskih struktura.

„Sve dok Srbija ne ukine ove institucije, činiće se da nije voljna da učestvuje u adekvatnoj normalizaciji“, kazao je.

O odnosu sa srpskim premijerom, Mustafa kaže da se povremeno čuje sa Vučićem, te da je to poslednji put bilo zbog poplava na Kosovu.

„Nemamo problem u komunikaciji. Pozvao me je da iskaže spremnost Srbije da pomogne prilikom saniranja posledica poplava koje smo imali“, rekao je.

Inače, kako je najavljeno, jedna od tema prvog ovogodišnjeg susreta srpskog premijera Aleksandra Vučića i Mustafe biće avio saobraćaj.

Ići će se ka tome da se postigne sporazum o železničkom i vazdušnom saobraćaju između Beograda i Prištine, ali i Makedonije.

To će, kako kaže, omogućiti da se vreme leta skrati, te smanje troškovi, posebno transporta robe u železničkom saobraćaju.

O pritiscima kosovske opozicije da da ostavku, Musafa kaže da nema razloga za to, i da s obzirom na dvotrećinsku većinu u skupštini, na Kosovu nema političke krize.

„Skupština i vlada mogu da funkcionišu bez ikakvih problema, ali opozicija kao opozicija ima svoje razloga da ometa“, rekao je Mustafa u intervjuu za RTV.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh