Novosti online

На француски начин

Јагњетина на провансалски начин, петао у вину, тарт са сиром, киш, гушчија паштета, супа од лука, маринирана пачетина, чоколадни мус, крем бруле, фламиш са празилуком, шарлота од јабука, нормандијски омлет, мадлене, флан рататуј, шампињони у коњаку… само су неки од специјалитета најпознатије гастрономије на свету, која се прошле седмице нашла у центру пажње светских, па и српских гурмана, за време одржавања пете по реду манифестације „Укуси Француске”.

Главни догађај је била „Француска вечера”, 21. марта, када је 5.000 ресторана широм планете – укључујући и 15 београдских, као и један из Зрењанина – понудило својим гостима јела инспирисана француском гастрономијом, али припремљена од домаћих, сезонских намирница набављених од локалних произвођача. Сваки мајстор кулинарства који је, са својим тимом, одабран на конкурсу у оштрој конкуренцији, имао је слободу да за ову прилику припреми сопствени јеловник, са традиционалним рецептима из разних делова Француске, као и неким новим, насталим као спој француске и националне кухиње.

Идеја потиче од једног од најпознатијих француских кувара Алена Дикаса (он је за узор имао чувену „Епикурову вечеру” коју је Огист Ескофије организовао 1912. године истовремено у неколико светских градова) и спроведена је уз подршку Министарства за Европу и спољне послове Француске – земље чија је гастрономија увршћена на Унескову листу светске културне баштине – а у Београду захваљујући Француској амбасади и Француском институту.

Уз помоћ кувара који су учествовали у овој манифестацији, у прилици смо да и читаоцима „Магазина” омогућимо да код својих кућа припреме и пробају нека од јела надахнутих француском кухињом.

(Фото Пиксабеј)

КРЕМ БРУЛЕ

Потребно је:

5 дл неутралне павлаке

5 жуманаца

1 дл млека

100 г смеђег шећера (и још равна кашика за глазуру)

1 штапић ваниле

Штапић ваниле пререзати уздужно на пола, извадити садржај из унутрашњости, и убацити га, заједно са штапићем, у шерпицу са павлаком и млеком загрејаним до врења. Добро умутити жуманца са смеђим шећером, па у то додати загрејану павлаку с ванилом. Промешати, процедити, охладити. Сипати у посуде за печење, па их поређати у плех наливен водом. Прекрити алуминијумском фолијом, пећи око 45 минута, док се крем не стврдне, у претходно загрејаној пећници на 140 степени, а пред крај скинути фолију, посути са мало шећера и пустити да се запече (или ставити у пећницу на горњу решетку и укључити горњи грејач на најјаче) и добро пазити да крем не загори! Пре послуживања крем добро охладити у фрижидеру.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh