Gradovi

Na put isključivo sa dobrim zimskim gumama

BEOGRAD – U Srbiji hladno jutro, ali bez padavina sa temperaturama koje se kreću i do 22 stepena ispod nule, koliko je izmereno u Sjenici, pa iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) savetuju da se na put kreće isključivo sa dobrim zimskim gumama koje imaju najmanju dubinu šare od četiri milimetra.

Vozače očekuje dobra prohodnost puteva i uglavnom suvi kolovozi u Vojvodini, na širem području Beograda i na autoputevima koji iz pravca Mađarske i Hrvatske, vode, ka Bugarskoj i Makedoniji, poručuju iz ovog udruženja.

U planinskim predelima zapadne, centralne, istočne i jugoistočne Srbije kolovozi su pod snegom, a na pojedinim deonicama ima formiranog i leda što dodatno povećava opasnost u vožnji.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Prema posednjim informacijama Uprave granične Policije Republike Srbije, na našim terminalima nema dužih zadržavanja putničkih vozila.

AMSS podseća da je otvoren granični prelaz Horgoš II (Reske) samo za putnička vozila.

Radno vreme ovog graničnog prelaza je od 07-19 časova isključivo za putnička vozila.

Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh