Novosti online

На улици без стажа, зарада и отпремнина

Суботица – Јосип Башић Палковић би за двадесет дана ишао у пензију, али се то се неће догодити јер му предузеће „Агросеме Панонија”, у којем је провео последњих четврт века, није уплатило доприносе за укупно 36 месеци. Осим што га фирма, која практично не постоји, „не пушта” у пензију, она Јосипу дугује и седам зарада, као и отпремнину, пошто је последњег дана децембра отпуштен са још 50 својих колега као технолошки вишак.

Радници „Агросемена Панонија” још од октобра прошле године покушавају да добију неки одговор државе за несвакидашњу ситуацију у којој су се нашли. Тада их је обезбеђење суседне, приватне фирме „Адванс сид”, аустријског власника, спречило да уђу у сопствене погоне. Након три месеца, одговор је стигао од пословодства, то јест директора Јована Шаровића, који им је потписао отказе.

У року од 30 дана требало је да добију заостале зараде, отпремнине и измирене доприносе, али се ништа од тога се није догодило. Већина отпуштених радника због тога се обратила удружењу грађана „Солидарност”.

– Имамо писани траг да смо се обраћали на адресе више од 20 институција, од премијера до покрајинске владе, градоначелнику и омбудсману, али нико ништа није учинио. Нико на нас није обратио пажњу ни када смо се дан и ноћ окупљали испред фирме у коју нас нису пустили – истиче Јованка Колар, инжењер агрономије.

Она подсећа да је априла прошле године део зграда „Агросемена” купила аустријска фирма „Адванс сид”, да је поводом те куповине фирму посетио и премијер Александар Вучић са аустријским амбасадором. – Тада је речено да ће инвеститор, који је иначе био наш партнер, преузети већину радника. То се није догодило, уместо тога „Адванс сид” ради на нашој опреми, коју није купио, а чак је и преузео наше уговорне обавезе према купцима семена. Ми не знамо како се то догодило, с обзиром на то да сам у Министарству пољопривреде, уз још једног колегу ја била наведена као одговорно лице за послове које радимо – каже Јованка Колар.

Радницима није јасно како предузеће које је купило само зграде, сада ради на њиховој опреми и послове које су они уговорили.

Према речима Миклоша Нађ Олајоша, члана Извршног одбора „Солидарности”, некада профитабилна семенарска фирма је намерно и циљано уништена и због тога ће ово удружење поднети кривичну пријаву због повреде права на рад и из осигурања.

Отпуштање свих запослених, укупно 47 који су радили у „Агросемену” и четворо који су били запослени у ћерки фирми „Агролабу”, очигледно је последњи чин у деценију дугом уништавању једног од најбољих суботичких предузећа. Ово предузеће је 2004. године купио „Агрокоп”, након тога су мимо одлука малих акционара и Скупштине акционара узимани кредити и стављене хипотеке. Готово половина предузећа данас је у рукама „Станај аграра” и „Финанс тима”, који су у стечају, четвртина је у државним рукама, а радници имају око 19 одсто акција „Агросемена”.

Због дуга од 300,7 милиона динара, „Агросеме Панонија” је у непрекидној блокади пуне три године. То је разлог што радници не виде смисао у тужењу фирме за неисплаћене зараде, доприносе и отпремнине, када неће имати из чега да се наплате.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh