Gradovi

Nacrt političkog sporazuma do kraja naredne sedmice

PODGORICA – Lideri parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori dogovorili su danas da u užem sastavu nastave dijalog u Skupštini i da do kraja naredne sedmice naprave nacrt političkog sporazuma o jačanju poverenja u izborni proces.

Premijer Milo Đukanović je, nakon današnjeg sastanka, rekao da je zahtev Socijalističke narodne partije (SNP) o raspisivanju referenduma o ulasku u NATO potrebno dodatno racionalizovati.

Ponovio je da Ustav Crne Gore nije propisao da se ovakve odluke donose na referendumu, ali da je nije ni zabranio i da o tom pitanju treba da se raspravlja u Skupštini.

Uži tim Radne grupe za izgradnju poverenja u izborni proces činiće osam članova – čtiri iz vlasti I četiri iz opozicije, a moderator će biti lider SDP-a i predsednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Đukanović je rekao i da su lideri upotpunili tezu polaznih osnova za postizanje dogovora.

Kako je istakao, govorilo se i o platformi SNP-a, i dogovorena je metodologija daljeg tretmana programa partija za prevazilaženje aktuelne političke situacije.

SNP, objasnio je, kao sastavni deo svoje ponude smatra da bi bilo dobro organizovati referendum o NATO-u.

“Ja sam rekao da Crna Gora donosi odluku kako bude sama želela, a tu odluku ćemo doneti u parlamentu. Ustav nije propisao da se te odluke donose na referendumu, ali nije ni zabranio. Razumem inicijativu SNP-a, ali verujem da u sastancima od ponedeljka moramo da racionalizujemo sve te ideje“, kazao je Đukanović.

Lider SNP-a Srđan Milić smatra da je najvažnije da ne postoji predlog koji je došao u procedure, a da je neprihvatljiv.

„Postoji platforma SNP-a i to je za nas završena priča. Naša platforma biće uvrštena u Nacrt koji priprema Ranko Krivokapić“, rekao je Milić.

Upitan da li je racionalna ideja referenduma o NATO-u, Milić je rekao:

„SNP ostaje precizan i u momentu kada budemo odlučivali insistiraćemo da istog dana budu i referendum i izbori. Bitno je da građani odluče da li žele da uđu u NATO“.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh