Novosti online

Нађа Савченко осуђена на 22 године затвора

МОСКВА–Руски суд осудио је данас украјинску пилоткињу Нађу Савченко на 22 године затвора за учешће у убиству два руска новинара на истоку Украјине.

Судија је данас завршио читање пресуде које је почело јуче.

Када је суд прогласио кривом, Савченкова је почела да пева украјинску химну због чега је објављена пауза пре него што је изречена казна, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

Савченкова, војни пилот, била је добровољац у украјинском батаљону, а оптужена је да је одала координате за гранатирање у којем је страдало двоје новинара и неколико цивила у јулу 2014. године, као и да је у тој акцији била вођена „политичком мржњом”.

Оптужена је по три тачке, за убиство, покушај убиства и нелегалан прелазак границе. Тужилаштво је затражило 23 године затворске казне за Нађу Савченко.

Судија је данас рекао и да ће Савченкова морати и да плати казну због илегалног преласка границе приликом уласка у Русију.

Њен адвокат најавио је јуче да она неће признати одлуку руског суда каква год она била и да се неће жалити на пресуду. Он је рекао да ће она наставити штрајк глађу и жеђу после изрицања пресуде захтевајући да буде пуштена и враћена у Украјину.Она је већ држала штрајк и глађу и жеђу, али је касније почела да пије воду, мада је наставила да штрајкује глађу. (Бета-АП)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh