Gradovi

Nadzor zbog objavljenih podatak korisnika socijalne pomoći

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, povodom jučerašnjeg objavljivanja spiskova korisnika besplatnog obroka u narodnim kuhinjama, pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Gradskom centru za socijalni rad grada Beograda.

„Poverenik ocenjuje da je dobro što su ovi spiskovi već uklonjeni, ali da je nedopušteno i neshvatljivo to da se oni uopšte pojave na vidnom mestu Odelenja Gradskog centra za socijalni rad u Rakovici“, navedeno je u saopstenju.

Poverenik podseća da su podaci o korišćenju socijalne pomoći već po svojoj prirodi vrlo delikatni i da njihova obrada predstavlja posebno invazivan prodor u privatnost.

„Stoga su i samim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (čl. 16) svrstani u kategoriju ‘naročito osetiljivih podataka’ čija obrada je dopuštena samo uz izričit pismeni pristanak lica o čijim podacima se radi. Shodno tome zakonom je predviđeno (čl. 57 st. 1 tač. 5) da nedopuštena obrada ovih podataka predstavlja kažnjiv prekršaj, za koji je zaprećena kazna za pravno lice u iznosu od 50.000 do milion dinara, a za odgovorno fizičkog lice od 5.000 do 50.000 dinara“, kaže se u saopštenju.

Ovlašćena lica Poverenika sprovešće danas neposredan nadzor u Centru za socijalni rad i utvrditi sve relevantne činjenice. Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao što uvek čini, o merama koje će preduzeti informisati javnost, navedeno je u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh