Novosti online

Најјачу српску странку у Пријепољу нису питали о промени грба

Пријепоље – Усталасало се око новог грба Пријепоља и приказа Белог анђела на њему, али је на скупштинској седници ипак усвојен понуђени предлог, вољом СДП-а, ДС-а, ДСС-а и радикала из владајуће већине. Пресудио је један глас: заседању је, од укупно 61 одборника, присуствовало 49, а 25 подржало ову промену општинског симбола. Заговорници новог грба објаснили су да Белом анђелу у коначној верзији ипак неће бити сасечена крила, јер предлог технички још није довршен, те да ће га по скупштинском усвајању стручњаци квалитетније ликовно дорадити.

Но такво обећање нису сви олако прихватили. Овдашња најјача српска партија са десет одборника у локалном парламенту, Српска напредна странка која је овде у опозицији, на гласању се успротивила предлогу новог грба, док је остала уздржана при одлуци о новом Дану општине. Један од одборника те партије (пријепољски одбор СНС-а тренутно нема председника) Милија Дробњак, који је председник страначког месног одбора Брезовача, отворено је на седници замерио што највећа странка у Србији и Пријепољу није учествовала у доношењу решења и што су Белом анђелу сасечена крила. „Иду избори, промениће се власт, па ће прва тачка бити измена оваквог грба”, рекао је прексиноћ на заседању Дробњак.

Кад су се јуче главе мало охладиле, питали смо тог одборника СНС-а због чега је тако реаговао. – Био сам, наравно, револтиран што су Белог анђела, вековни култ народа овог краја, извргли руглу и што је један од заговорника новог грба рекао да ће овакав нови општински симбол трајати 500 година, па сам му тако одговорио. Наша главна замерка је што локална владајућа коалиција није имала слуха да СНС, као најјача српска странка, учествује у раду комисије за нови грб и општински празник – каже Дробњак.

Заменик шефа одборничке групе СНС-а у општини Пријепоље Веско Зиндовић оцењује да на новом грбу овај град уопште није препознатљив. – Овај предлог грба смислила су четири овдашња политичара који представљају само 20 одсто пријепољског бирачког тела. Није уважено то што је Српска напредна странка на прошлој седници тражила да лик Белог анђела буде доминантан на новом грбу, када смо образложили да он није само обележје Срба, већ и бошњачког становништва овог краја – казао нам је Зиндовић, додајући да је одборница Демократске партије Санџака др Елма Буквић, противећи се усвајању оваквог грба, управо тако рекла на седници.

У изјави за наш лист Елма Буквић је потврдила да је гласала против новог грба, који је, како рече, донет на иницијативу овде владајућег СДП-а. – Рекла сам на седници да је Бели анђео симбол Пријепоља. Ко год га схвата као национално обележје, сматрам да је тотално неписмен. Он је уметничко дело средњовековне уметности, једино обележје по коме се Пријепоље препознаје у свету. Предлог новог грба је права папазјанија од боја и симбола, колаж који не личи ни на шта. Иритирало ме је што су национална обележја на њему била главна идеја водиља. У данашњем времену национални симболи нису за грб. Родом сам Мостарка, и то је мултиетничка средина, али на њиховом грбу само је стари мост, небо и Неретва. По мени, грб треба да буде нешто концизно и садржи један или два симбола по којима се општина може препознати – објашњава Елма Буквић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh