Svet

Najmanji rast Kine u poslednjih 25 godina

Kineski premijer Li Kećijang je izjavio da će slabiji rast biti prihvatljiv dok god se otvara dovoljno novih radnih mesta. Međutim, pojedini posmatrači tvrde da je rast zapravo mnogi slabiji nego što to ukazuju zvanični podaci, mada Peking negira da su brojke prenaduvane. Analitičari ocenjuju da će svaki rast ispod 6,8 odsto najverovatnije rezultirati apelima za dodatni ekonomski stimulans. Ekonomski rast u poslednjem kvartalu 2015. opao je na 6,8 odsto, ukazao je Nacionalni biro za statistiku Kine.

Nakon što je više od deset godina beležila brzi rast, ekonomija Kine je u poslednje dve godine zabeležila usporenje. Ovakav rezultat je usledio u trenutku kada centralna vlada želi da sprovede inicijativu ka ekonomiji koja je vođena potrošnjom i uslugama, a ne izvozom i investicijama. Međutim, kako se navodi, upravljanje tom tranzicijom je problematično.

Pojedini tvrde da je pogrešno to što Kina akcenat stavlja na ekonomiju vođenu potrošnjom. Oni smatraju da pošto zemlja pokušava da rebalansira svoju ekonomiju, treba da se usredsredi na produktivnost da bi održala visoki rast. „Iako visoka potrošnja može da potkrepi rast na kratke staze, malo toga ima u ekonomskoj teoriji što ističe potrošačku stranu BDP-a kao pokretača rasta“, naveo je DŽon DŽu iz HSBC-a. On je takođe rekao da će aktuelna faza razvoja Kine iziskivati više investicija, a ne manje, i da će se zemlja vremenom prirodno preorijentisati ka potrošnji i uslugama. „Gurati Kinu na ovaj put previše rano će biti opasno“, rekao je DŽu.

Cifre o godišnjem ekonomskom rastu Kine su važne za ostatak sveta, kao i drugi ekonomski podaci na mesečnom nivou jer mogu da pruže bolji uvid u ekonomiju i to u kom pravcu se kreće. Podaci o mesečnoj industrijskoj proizvodnji (IP) i maloprodaji takođe su juče objavljeni, pri čemu su cifre iz decembra samo malo lošije nego što se očekivalo. Industrijska proizvodnja se povećala za 5,9 odsto u decembru, dok je u novembru iznosila šest odsto. Maloprodaja je porasla za 11,1 odsto, manje nego u novembru kada je porast iznosio 11,3 odsto.

„Zdravlje tržišta rada i podaci o maloprodaji i industrijskoj proizvodnji su pokazatelji rasta. Kao i svaki ekonomski podatak potrebno je razmotriti teme i trendove koji ih pokreću, a ne samo cifre. Kada Kinu posmatrate kroz takve naočare, ne vidimo pad već stagnaciju „, rekla je Ketrin Đeung iz Fideliti internešenela.

Deo analitičara je ocenio da jučerašnje cifre treba zapravo posmatrati kao olakšanje. „BDP je generalno u skladu sa onim što su mnogi, uključujući MMF, očekivali. Rast Kine 2015. bio je ekvivalentan veličini cele ekonomije Švajcarske ili Saudijske Arabije. To nije lak poduhvat i pokazuje opseg dostignuća“, rekao je ekonomista Toni Neš.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh