Novosti online

Напредњачка листа са звучним именима

Републичка изборна комисија прогласила је јуче изборну листу Александар Вучић – Србија побеђује и она ће бити прва на гласачком листићу. Судећи по кандидатима, напредњаци ће у српском парламенту, у односу на распуштени сазив, имати више од половине нових посланика, међу којима је неколико врло познатих уметника, спортиста и новинара.

Напредњаци ни 2014. године нису кандидовали много својих министара из владе Ивице Дачића, али на листи за предстојеће изборе нема ниједног. Поредак првих 20 изгледа овако: Александар Вучић, Расим Љајић, Маја Гојковић, Милан Кркобабић, Горан Кнежевић, Александра Томић, Александар Мартиновић, Мирослав Лазански (војни коментатор „Политике”), Љиљана Хабјановић-Ђуровић (књижевница), Андреја Младеновић (Самостални ДСС), Душан Борковић (професионални спортиста-аутомобилизам), Јадранка Јовановић (оперска певачица), Богдан Обрадовић (тениски тренер. селектор наше Дејвис куп репрезентације), Александра Ђуровић, Марија Обрадовић, Верољуб Матић, Владимир Ђукановић, Биљана Пантић Пиља, Александар Марковић и Милорад Мијатовић.

Јадранка Јовановић (Фото Танјуг)

У првих 20 Љајићев СДПС има два кандидата, поред самог Љајића, ту је и Милорад Мијатовић, а од представника других коалиционих партнера ту је само Андреја Младеновић. Велимир Илић, лидер Нове Србије, није на листи, а први кандидат из његове странке је на 31. месту и то је Мирослав Маркићевић. На листи нема ни Ненада Поповића, лидера Српске народне партије, а први кандидат СНП-а је на 43. месту и то је Јован Палалић.

Љиљана Хабјановић-Ђуровић

Ново име, и то на врло високом 28. месту, јесте Зоран Драгишић, професор на Факултету безбедности и председник Покрета радника и сељака. Драгишић ће, судећи по месту на листи, бити посланик, баш као и Мирослав Лазански, и ово је заиста врло занимљива комбинација. Ко има мало боље памћење, сетиће се „окршаја” ове двојице на ТВ Пинк, кад је Лазански говорио о опасности од усвајања британске резолуције о Сребреници, док је Драгишић тврдио да је то „потпуно безначајна ствар” о којој се неће ни расправљати.

Лазански је, пак, говорио исто што и премијер Александар Вучић, али и Ивица Дачић, министар спољних послова, да би усвајањем те резолуције српски народ био проглашен геноцидним. Лазански се уздао у руски вето у Савету безбедности Уједињених нација, који су Руси и уложили на молбу Томислава Николића, председника Србије. Премијер Вучић је у свакој прилици, па и недавно на РТС-у, као успех своје владе, наводио и то што је спречено усвајање обе, по Драгишићу, безначајне резолуције.

Велике изгледе да постане посланик има и Јасмина Каранац, бивша новинарка ТВ Б92, која је сада уредник на ТВ Прва. Она је 60. на листи. На листи је и Миланка Карић, која такође има велику шансу да поново добије посланички мандат, будући да је на 69 месту. Карићева у Скупштини Србије прошле године не да није рекла ни реч, већ се ниједном није ни појавила у парламенту.

Драгомир Карић, који је такође био посланик у распуштеном сазиву и који је понекад и навраћао у парламент, сада је на 104. месту на листи. Први на листи из редова СПО је Александар Југовић, и то на 71. месту. Олгица Батић, која је у распуштеном сазиву била посланик и која је изабрана баш са листе напредњака, сада није кандидат. То и није изненађење, будући да је она била баш жестоки критичар појединих министара, пре свих Николе Селаковића, Небојше Стефановића и Снежане Богосављевић-Бошковић.

Има и занимљивих имена, попут Наташе Јовановић, али не оне из СРС-а. И СНС има Предрага Марковића, имењака потпредседника СПС-а, који је много наљутио коалиционе партнере.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh