Gradovi

Nastavak dijaloga u Briselu, Srbija uvek spremna za razgovor

Nastavak dijaloga sutra u Briselu, Srbija uvek spremna za razgovor

BRISEL – U Briselu će sutra sastankom premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Dijalog na najvišem nivou će biti vođen uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini,

Iz kancelarije visoke predstavnice najavljeno je da će na sastanku dve strane razmotriti primenu postojećih sporazuma i razgovarati o daljima koracima u okviru dijaloga.

Premijer Vučić rekao je danas da će tema razgovora u Briselu biti primena onoga što je dogovoreno 25. avgusta prošle godine, ali nije želeo da unapred procenjuje ishod sutrašnje, nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

„Mi se ne igramo. . . a uvek smo spremni da razgovaramo, jer i najteže situacije moramo da rešavamo dijalogom“, rekao je on i dodao da ne može da prognozira ishod.

On je ranije ocenio da Srbiju očekuju teški razgovori sa Prištinom, ali da problemi moraju da se rešavaju jer je to i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji, ali i Albanaca.

Za Beograd je najvažnija tema sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština a Priština još nije donela izvršnu uredbu o osnivanju te zajednice iako je to dogovoreno 25. avgusta prošle godine.

Prema najavama zvaničnika, očekuje se da će jedna od tema biti i vladavina prava, uključujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću.

Kosovski premijer Mustafa, koji je ranije najavljivao da neće putovati u Brisel sve dok Priština ne dobije viznu liberalizaciju, potvrdio je svoje prisustvo na sutrašnjem sastanku.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič je danas tim povodom rekla da su vizna liberalizacija za Kosovo i dijalog Beograda i Prištine dva potpuno odvojena pitanja.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh